blog

Halfje wit

Blogs

Halfje wit

Een halfje wit is niet onderscheidend 
genoeg. Dat kun je overal krijgen, zei 
bakker Jos Huijbregts van Van Vessem 
& Le Patichou onlangs in het tv-programma Hart van Nederland. Hij heeft gelijk. Er moet iets meer gebeuren om die consument de winkelvloer op te krijgen. Jos Huijbregts is niet de enige en zeker niet de laatste die dat opmerkt. Steeds meer bakkers ondernemen actie. We komen op veel plekken en zien dat er iets gaande is.

In Eindhoven floreert sinds kort Stadsbakkerij Broodt. Eigenaar Dido van Klinken begon een aantal jaren geleden thuis te bakken. Hij bouwde een steenoven in de tuin. In mum van tijd omarmden 150 buurtbewoners, familieleden en bekenden zijn brood, op basis van desem, meel, water en zeezout. Je kunt de schouders erover ophalen en iets mompelen over kleinschaligheid. Maar het zégt iets heel belangrijks. Iets over smaak. Zijn bakkerij aan de rand van het Eindhovense centrum begroet nu al tachtig tot 
negentig klanten per dag. Binnenkort komen we met een reportage.

We zagen iets soortgelijks bij bakkerij Sourdough in Tilburg. Als mensen eenmaal de smaak van desembrood kennen, willen ze niet anders meer. Een 
belangrijk gegeven voor de moderne bakker. Er is ook op ander vlak veel activiteit en inspiratie in de branche. Bakker Harold Kottier startte onlangs Bakery Café Kottier in Breda en haalt 48 procent van de verkoop uit het horecagedeelte. ‘Wat is horeca, wat bakkerij?’, zegt hij in dit nummer van Bakkerswereld over het vervagen van grenzen tussen de disciplines.

Ook dát is een trend die we in de gaten blijven houden. Want ook wíj willen een steentje bijdragen en het ambacht in leven houden. Vanaf dit nummer start daarom een serie artikelen over bedrijfsoverdracht. Met concrete tips. Iets minder dan de helft van de bakkers is ouder dan vijftig en krijgt tussen nu en 2025 met bedrijfsbeëindiging te maken. In de praktijk blijkt bedrijfsoverdracht voor de bakker één van de meest complexe problemen te zijn waar hij mee te maken krijgt. En als dat proces goed verloopt, blijft er een bakker in het dorp of de stad. 
En daar is het 
ons allemaal om 
te doen.

 


Deze opinie verscheen eerder in Bakkerswereld van 23 augustus 2013.

Reageer op dit artikel