blog

Gewoon’ bijzonder brood

Blogs

Gewoon’ bijzonder brood

De ambachtelijke bakker kan zich niet 
onderscheiden met zijn halfje wit. Met die uitspraak ben ik het níet eens.

Wij zijn in de zomervakantie drie weken 
gesloten geweest. De eerste dagen die we daarna open zijn, horen we steeds opnieuw van onze klanten: ‘Wat fijn dat jullie er weer zijn, we kunnen nergens anders zo’n lekker brood krijgen.’ Ik verbaas me daar inderdaad wel eens over. Maar natuurlijk ben ik er ook erg blij mee. Dat geeft ons ook de moed om te durven sluiten in de zomer en erop te vertrouwen dat de klanten bij ons terugkomen.

Uiteraard snap ik de gedachte achter deze uitspraak wel. Met alleen wit en volkoren kom je er 
tegenwoordig niet meer. Je zult je klanten naast je basisassortiment moeten verrassen met 
andere producten. Of dit nu desembrood is, cupcakes of wat dan ook. Er zijn genoeg trends en ideeën uit de markt waarop je kunt inhaken. Elke bakker zal voor zichzelf moeten uitmaken wat bij hem past. Je kunt kortstondig inhaken op een trend, een hype misschien wel, en hier zoveel 
mogelijk uit zien te halen. Je kunt er ook een idee uitpikken dat bij je past, en hier helemaal voor gaan. Maar dan moet het verhaal kloppen en hopelijk zit je dan ergens waar ook een markt voor jouw product is.

Ik denk dat dit bij de gemiddelde ‘dorpsbakker’ niet desembrood is. Desembrood kan wel een leuke aanvulling op het (weekend)assortiment zijn, maar het zal nooit je standaardbruin of -volkoren kunnen vervangen. Daarvoor wijkt desembrood te veel af van wat de Nederlandse consument gewend is. Daarvan koop je er geen vijf tegelijk om in de vriezer te stoppen en elke dag in de broodtrommel mee te nemen naar werk of naar school.

Dat kan dus wel met ons brood. Wij verwerken al ons grootbrood via de remrijzer. Misschien een gruwel voor bakkers die puur vaktechnisch naar het brood kijken. Het betekent wel dat degen zich een hele nacht kunnen ontwikkelen en daardoor veel smaak en malsheid krijgen. Het betekent ook dat onze bakkers pas om 6.00 uur beginnen en dat het brood dus supervers in de winkel ligt. Op deze manier kunnen wij ons blijkbaar wél onderscheiden met ‘gewoon’ brood, wat dus eigenlijk heel bijzonder is. 
Gelukkig maar, want naast onze eigen specialiteit Herfstcake, staan bruin en volkoren – samen met andere basisproducten als witte broodjes en rozijnenbollen – nog elke dag in onze top-10.

Reageer op dit artikel