blog

Draagvlak is bij alles belangrijk

Blogs

Draagvlak is bij alles belangrijk

De decemberdrukte staat voor de deur. Gelukkig maar. Ik wens van harte dat de brood- en banketbakkers de sombere omzetmaanden van dit jaar nog (voor een deel) goed kunnen maken. Er moet hard aan worden getrokken.

We hebben net het Nationaal Schoolontbijt achter de rug. Slechts 384 ambachtelijke bakkers zijn daarmee actief geweest. Dat vind ik zorgelijk. Het schoolontbijt zet de bakkerij(producten) op de kaart. En stoort u zich niet aan die hinderlijke PvdA-vragen.

Juist nu de omzet onder druk staat, moet een 
ondernemer er een tandje bovenop zetten om extra omzet te genereren. Zo’n schoolontbijt kan hem daarbij helpen. Het versterkt je merk als bakker. Maar 1300 bakkers laten het links liggen. Jammer!

De cao. Een heikel punt. Op 1 december 2012 hebben werknemers de laatste loonsverhoging 
geïncasseerd. Al een half jaar is er feitelijk geen cao meer. Geen enkele ondernemer zit te wachten op een loonsstijging. Dat snap ik. Maar het is ook zaak, willen wij de goede werknemers behouden, dat werknemers een beloning krijgen die recht doet aan hun inzet en vakmanschap.

Een moeilijk punt is de zondagstoeslag van 100 procent. Ik zou die toeslag gefaseerd afbouwen. Misschien een aardig idee dat eens met 
andere branches te bespreken die ermee te maken hebben.

Formeel komt op 1 januari een eind aan de product- en bedrijfschappen. En dus aan de heffing. De bakkerij heeft sinds 1975 daarvan dankbaar gebruikgemaakt voor veel ondersteunende activiteiten. Inherent hieraan is dat activiteiten als het schoolontbijt en het Voorlichtingsbureau Brood moeten stoppen. Doodzonde!

Er is nu een Stichting Ambachtelijke Bakkerij om enkele activiteiten in dit kader voort te zetten. De NBOV en inkooporganisaties Beko, Bakeplus, Civoba en Tink hebben op basis van vrijwilligheid een alternatieve heffing om de eerstelijnsadvisering voort te zetten, de branchekennis van voeding en voedselveiligheid te behouden, de ambachtelijke bakkerij te blijven promoten en het 
ondersteunen van projecten zoals de Kredietunie.

Goed idee. Wel jammer dat het vooral over de hoofden van de bakkers heen 
gebeurd. Zo creëer je geen draagvlak. Dat doe je pas als je ondernemers – het is al eerder vanaf deze plek opgemerkt – er vooraf eerder en meer bij betrekt.

Reageer op dit artikel