blog

Niet alleen maar kommer en kwel

Blogs

Niet alleen maar kommer en kwel

De wereld staat in brand. Krantenkoppen en niets verhullende foto’s en video’s spreken boekdelen. De beelden van bombardementen en uitzinnig oorlogsgeweld komen steeds vaker en nauwelijks gecensureerd de huiskamer in. Ik moet u eerlijk bekennen dat ik regelmatig even verder zap als de journaallezer meldt dat de volgende reportage schokkende beelden bevat.

Net toen ik mij vanochtend afvroeg of er dan alleen nog maar kommer en kwel te melden is, viel mijn oog op twee vrolijk ogende ondernemers op de website van De Telegraaf. ‘Lach is terug bij winkeliers’ en ‘Detailhandel krabbelt op’, meldt de krant van wakker Nederland opgewekt.

Dat beeld wil ik vasthouden. Gelukkig blijkt dat niet zo moeilijk. Terwijl ik dit artikel schrijf, liggen de pagina’s van deze editie van Bakkerswereld al her en der op mijn bureau. Peter en Aria Gorthuis in Hoofddorp lachen mij toe. Ze stralen. Deze ondernemers hebben kans gezien van een concurrent een medestander te maken.

Een deel van hun assortiment, zonder E-nummers, lactose en suikers ligt in de schappen van Jumbo. Gewoon een kwestie van brutaal zijn, vertelt Aria Gorthuis. Ook moeder Saskia en dochter Daphne Blom van Ambachtsbakker Wim Blom hebben reden om te lachen. Nadat Daphne het bedrijf kwam versterken, is er een frisse wind gaan waaien en dat heeft de onderneming bepaalt geen windeieren gelegd. Een heel mooi voorbeeld van hoe verschillende generaties elkaar prima kunnen aanvullen.

Ik word er weer helemaal vrolijk van. Net als van de geconcentreerde gezichten van Tim Boers en Kris Huysman van het Jeugdteam EK Boulangerie. Deze talenten, die beiden werken bij bakkerij Vreugdenhil in Maasdijk, trainden deze week voor de laatste keer met volle overgave voor het kampioenschap. Beide heren gaan niet voor minder dan een podiumplaats in Brussel. Ik duim voor jullie, mannen!

Reageer op dit artikel