blog

Ongezouten mening

Blogs

Ongezouten mening

Ik moet het eerlijk bekennen: ik houd van zout. Standaard zet ik de Maggi-fles op tafel tijdens de maaltijd. Niet alleen lekker in de soep, maar ook op de bloemkool. Heerlijk prakken door de aardappelen en smeuïg gemaakt met een beetje jus. Of wat dacht u van wat zeezout op de boter op een lekkere snee vers stokbrood? Maar zoals zo vaak geldt ook hier dat wat lekker is, niet altijd gezond is. En natuurlijk weet ik dat best.

Wereldwijd is de consumptie van zout (ofwel natrium) te hoog. Dit kan leiden tot een hoge bloeddruk, hart- en vaatziektes en beroertes. Het moet dus minder en dat is ook de reden dat de wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert de zoutconsumptie te beperken tot maximaal vijf gram per dag.

Ook in de bakkerijsector is zoutreductie een ‘hot item’. Bedrijven zoals Akzo zijn aan de slag met het ontwikkelen van speciale zouten die minder natrium bevatten, maar toch zorgen voor een goede deegontwikkeling en bakkwaliteit.

Voor bakkers worden met grote regelmaat bijeenkomsten over dit onderwerp georganiseerd, zoals het seminar ‘Zoutreductie met behoud van Smaak’ van WP Haton in samenwerking met de Duitse deegspecialist Isern Häger.

Conclusie: zoutreductie in brood is mogelijk, ook zonder toevoeging van broodverbetermiddelen en wel met het behoud van de smaak. Bijkomend voordeel is dat hoe minder toevoegingen, hoe lager het aantal ingrediëntendeclaraties. En dat is gunstig gezien de nieuwe etiketteringswet die in december van kracht wordt.

De klant wil graag een lekker brood met constante kwaliteit. Daarom is het werken met desem zo interessant: desem heeft van zichzelf al een laag natriumgehalte. Als u zelf desem maakt, dan is dit uw handtekening. De smaak van uw product is uniek en daarmee kunt u zich onderscheiden van de supermarkt.

Er zitten echt meer voordelen aan het werken met desem dan nadelen. Dat is mijn ongezouten mening.

Reageer op dit artikel