blog

Spelttekort

Blogs

Spelttekort

De boeken Broodbuik en De Voedselzandloper hebben in de bakkerijbranche veel teweeggebracht. We hebben er in Bakkerswereld regelmatig over geschreven, zodat bakkers de aanvallen op brood zo goed mogelijk kunnen pareren. Er kan weer een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd worden: het tekort aan spelt.

Ook dát is een gevolg van de twee geschriften, waarin deze graansoort gepromoot wordt. Natuurlijk is spelt een prima gewas en de gezondheidsclaim van spelt lijkt het gedrag van consumenten de laatste maanden enorm te beïnvloeden. Het is ook goed nieuws dat klanten massaal de bakker bezoeken voor een speltbrood. Probleem is dat de boeren hebben niet genoeg ingezaaid om aan de groeiende vraag – die niet te voorzien was – te kunnen voldoen.  En de nieuwe oogst wordt pas medio augustus verwacht. Een aantal bakkers zit met de handen in het haar. Ze verkopen spelt-muffins, spelt-eierkoeken en natuurlijk speltbrood.

Wat nu? Het beste is om de klant ervan te overtuigen dat speltbrood níet gezonder is dan tarwebrood. De hype en de media-aandacht wakkeren dat vermoeden aan, maar het Voedingscentrum is heel duidelijk: er is geen gezondheidsverschil. Spelt en tarwe zijn granen die uit dezelfde familie komen en dezelfde voedingsstoffen bevatten: koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitaminen en vezels. De bewering dat speltbrood lichter verteerbaar zou zijn klopt ook niet. ‘Daarvoor is geen wetenschappelijk bewijs’, laat het Voedingscentrum weten. Beide soorten brood bevatten gluten, die ervoor zorgen dat het brooddeeg luchtig wordt. Mensen die een glutenintolerantie hebben, kunnen dus ook geen speltbrood eten. De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) is daarom naar buiten getreden met een nieuwsbericht waarin dringend aandacht wordt gevraagd voor speltbrood. Volgens de vereniging wordt speltbrood regelmatig ten onrechte verkocht met het predicaat glutenvrij of glutenarm.

Ik besef dat de bakkers echt wel weten hoe het zit, nu de consument nog overtuigen. Een hele klus, wanneer de vaderlandse media de inhoud van Broodbuik en De Voedselzandloper klakkeloos en geheel voor waar aanneemt. Voor alle duidelijkheid: er is niets mis met speltbrood, maar de gezondheidseffecten worden nu overschat.

Reageer op dit artikel