blog

Met je poten in de maatschappij

Blogs

Met je poten in de maatschappij

Met je poten midden in de maatschappij staan. Als Rotterdamse Zwollenaar durf ik zo wel te openen. Ik heb al duizend ideeën uitgevoerd om de zaal succesvol te houden. Veel ideeën stierven een vroege dood. Tot dat ene moment toen ik via Twitter de vraag kreeg: heb je een cronut? Een cronut, was mijn reactie. Google maakte me wijzer.

Max ging met z’n witte brigade cronuts maken… Met als gevolg heel veel aandacht van de media. Televisie, radio en kranten overspoelden mij en mijn bedrijf. Ik was totaal onder de indruk van deze aandacht.

Het heeft mijn denken veranderd. Dat ik gebak en nog wat meer verkoop, weet men wel. Dat ik dat met ziel en zaligheid doe weet iedereen ook, dus dat vertel ik niet meer.

In plaats daarvan begeef ik me nadrukkelijker in de maatschappij. Niet op de recepties en dergelijke, daar ben ik niet geschikt voor. Ik zet me wel actief in voor de stad: ik houd een opening in het welbekende museum de Fundatie met een tentoonstelling van beschilderde wijnkistjes met mijn producten. Ik versier m’n pand vlak voor de bekerfinale van PEC en Ajax totaal met wit-blauwe ballonnen.

Ik ben ervan overtuigd dat als we maatschappelijk meer betrokken worden, je bedrijf niet alleen bekendstaat als die  (banket-)bakker. Een voorbeeld: wij maken elke dag alles vers. U ook. Mocht je je een keer vergissen en je hebt te veel gemaakt, geef het weg via Twitter of Facebook. Dat scheelt weer een vuilniszak en je hebt een leuk idee uitgevoerd voor je klanten en volgers.

Probeer ook de straat, wijk en stad te versterken door samenwerking met collega’s. En met collega’s bedoel ik mede-ondernemers in een andere branche. Organiseer op straat een modeshow met jouw hartige hapjes, champagne van de slijter, kleding van verschillende modezaken. Zég niet alleen dat een klant koningin is, laat het haar ook voelen.

Praat met ijsbereiders, chocolatiers, bedrijfsleiders van grootwinkelbedrijven in jouw buurt. Kortom met je poten in de maatschappij en een voet tussen de deur van allerlei soorten bedrijven.

De cronut heeft me anders doen denken. Zestig uur in de bakkerij staan en niet naar buiten treden was wat ik deed. Je best doen om mooie dingen te maken. Toch is deze wereld anders geworden.

Profileer jezelf op jouw manier. Wees oprecht en authentiek. En begeef je in je stad of dorp. Geef eens wat weg. Producten, tijd, aandacht of wat je leuk lijkt. Laat zien dat je actief deelneemt aan de samenleving.

Reageer op dit artikel