blog

De heipaaltaart

Blogs

De heipaaltaart

In ‘Zilverstad’ Schoonhoven is de gemeente druk bezig met het realiseren van een multifunctionele accommodatie. Op 26 februari werd de eerste paal geslagen en mochten wij als bakker taart 
regelen.

Twee weken ervoor krijgen we een telefoontje met het verzoek om een offerte te maken voor een heipaaltaart van ongeveer 8 meter lang, 10 centimeter breed en 8 centimeter hoog. Bedoeld voor vijfhonderd kinderen en honderd volwassenen. Deze taart moet op locatie worden aangesneden.

Terwijl ik de offerte aan het maken ben, kom ik tot de conclusie dat 8 meter eigenlijk te kort is, omdat je toch wel plakjes moet snijden van 1,5 centimeter. En er dan maar 544 plakjes uit de taart zijn te halen. Ik besluit om mijn bevindingen door te geven aan de potentiele opdrachtgever. Want ook hierin hebben wij als bakker een belangrijke rol, adviseren.

Stilletjes zit ik te genieten bij het idee om mijn broer in te schakelen die vrachtwagenchauffeur is in exceptionele transport. Politie inschakelen om hem te begeleiden. Deze taart met een lengte van minimaal 9 meter te vervoeren over de weg. Wat een pr zou dat zijn. Gertjan de Echte Bakker laat taart van ruim 14 meter vervoeren onder begeleiding van de politie.

Nadat ik de gespecificeerde offerte verzonden heb (het is tenslotte belangrijk te laten zien hoe we aan die prijs zijn gekomen) krijgen we een paar dagen later te horen dat we uit de diverse bakkers de opdracht gekregen hebben. De taart moest uiteindelijk 14 meter worden. Wauw! Nu weet ik het zeker, ik schakel mijn broer in en bel de politie voor begeleiding.

Helaas niets is minder waar, ze hadden besloten om de taart niet in één geheel te presenteren op locatie in verband met de weersomstandigheden, en een tent huren de taart wel erg duur maakt. Of wij er voor kunnen zorgen dat de taart in stukken verdeeld op verschillende locaties gebracht kan worden en dan graag op elk stuk taart een tekst? Uiteraard was dat geen probleem. Mijn broer en de politie in gedachte alweer afgebeld.

Omdat wij een winkel hebben met open bakkerij, was het maken van deze taart een mooie blikvanger in de winkel en krijg je de leukste gesprekken met de klanten. Wat is dan ook mooier om ons vak op deze manier te promoten. En als je dan na afloop nog eens een mailtje krijg dat alles naar wens is verlopen en of dat bij ons ook het geval is geweest? Dan weet je waar je het voor gedaan hebt.

Dat ik mijn broer en de politie niet heb kunnen bellen ben ik alweer vergeten, maar ruim zeshonderd mensen hebben wel van onze taart gegeten.

Reageer op dit artikel