blog

Harde klappen

Blogs

Harde klappen

Van tarwe word je dik, asbest in de oven, desembrood zonder desem, speltbrood van tarwe, menselijk haar in het brood – een heel mooi recentelijk rijtje, dacht ik zo. De bakkerijbranche is momenteel niet meer uit de media weg te denken en vooral brood is hot, heel hot.

De media duikelen over elkaar heen, berichten worden zonder te controleren van 
elkaar overgeschreven en men weet niet hoe snel er slachtoffers gevonden moeten worden om de verhalen nog wat extra aan te dikken. Of iets ook daadwerkelijk is gebeurd of schade heeft aangericht, maakt niet uit.

Ik las ooit een artikel waarin werd gesteld dat brood een basisbehoefte is voor iedereen en als men hier niet meer aan kan komen, dit ontzettend veel 
invloed heeft op onze emotie. Brood is een primaire levensbehoefte. Prijsverhogingen liggen vaak heel gevoelig aangezien wij het gevoel hebben niet zonder brood te kunnen. Nu eet ook bijna iedereen brood en iedereen denkt daarom ook te weten hoe brood hoort te smaken. Net zoveel broodeters als 
meningen dus en daarom liggen 
deze onderwerpen zo gevoelig.

Brood is de basis en daarmee moet niet geknoeid worden. Dat dit waarschijnlijk al 
jaren wel gebeurt en mensen al jarenlang brood eten waar mee is 
geknoeid, maakt niet uit. En wat is knoeien nou 
eigenlijk, als er geen wetgeving is voor speltbrood? Waarom zou je er dan niet ook tarwe in stoppen?

Maar nu zitten wij in een hoek waar de klappen vallen en ik ben er blij mee! Want als dit soort dingen gebeuren, dan worden de consumenten weer aan het denken gezet. Ze worden zich weer bewust van het feit dat brood eten niet zomaar iets is. Even naar de bakker of supermarkt brood halen en weer weg is niet de normaalste zaak van de wereld. Nee, schijnbaar is brood zo interessant dat er ook mee gerommeld kan worden en dat zorgt voor reacties. Want we leven momenteel in een tijd dat alles weer eerlijk en puur moet zijn. Terug naar de basis, hoor je bijna dagelijks. Hier hoort nu geen gerommel meer bij.

Als consumenten op die manier gaan kijken naar hun broodbakkers dan wordt het kaf 
gescheiden van het koren en dat betekent dat de rommelaars het niet gaan volhouden. Op die manier blijven de bakkers overeind die alleen nog maar op een eerlijke manier werken en niet ten koste van alles hun brood produceren. Want uiteindelijk duurt eerlijkst het langst en tot die tijd blijven er nog wel klappen komen.

Reageer op dit artikel