blog

Coeliakie, wat nu?

Blogs

Coeliakie, wat nu?

Tja, daar zat ik dan bij de internist. Zonder ernstige klachten, maar met een superlaag ijzergehalte in het bloed. Na maag-darmonderzoek was het meteen duidelijk: darmbeschadiging door gluten. Bakkersvrouw zijn en de diagnose coeliakie te krijgen, dat is geen goede match.

Tenminste, die gedachte schoot meteen door mijn hoofd. Nooit meer een kerststol, geen slagroomtaart en natuurlijk dagelijks ander brood eten. De eerste 
dagen en weken na het bericht waren moeilijk en allerlei grote beslissingen waren ineens gespreksstof: bakkerij verkopen, iets totaal anders gaan doen, enzovoort.

Totdat mijn man zei dat ik ook lekker vers brood moet kunnen blijven eten en dat mijn 
dagelijkse eierkoek er zou komen! Superfanatiek ging hij aan het werk: thuis in onze keuken. En na heel wat mislukkingen en veel proeverijen genoot ik weer van onze eigen producten: glutenvrij, ambachtelijk en heerlijk van smaak.

Natuurlijk gaan er heel wat maatregelen aan vooraf om als tarwebakker glutenvrije producten veilig te kunnen maken (douchen, apart gereedschap en aparte oven in aparte ruimte), dus begrijp ik heel goed dat lang niet alle bakkers dit overwegen.

Ook in de winkel zag ik allerlei problemen opdoemen, omdat ik niets meer mag proeven of keuren. Je kunt je dieet als coeliakiepatiënt ook niet geheim houden. Het valt op als je je eigen producten bij de buurvrouw of in de sportkantine niet meer wilt eten.

Na een paar maanden begonnen mijn verkoopkriebels over onze goede glutenvrije producten zo sterk te worden dat ik in de winkel geïnteresseerde klanten ging vertellen dat ik geen gluten meer kon eten, maar dat ik wel genoot van eierkoeken, appeltaartjes en koeken met jam. Meer mensen moeten hiervan genieten, dacht ik. De kern van verkopen: oprecht je goede producten willen delen met anderen.

Inmiddels verkopen we dagelijks een gevarieerd assortiment glutenvrije producten, ambachtelijk en met liefde gemaakt, door mijn man… Blijken we toch een goede match!

Yvonne van Gils
Samen met haar echtgenoot Léon eigenaar van Bakkerij Van Gils in Chaam

Reageer op dit artikel