blog

Genieten van gewone verworvenheden

Blogs

Genieten van gewone verworvenheden

Er wonen ruim 17 miljoen Nederlanders in ons kleine kikkerlandje. Het mooie van onze Nederlandse 
cultuur is dat enerzijds iedereen een eigen mening heeft en we anderzijds hunkeren naar consensus.

Dat maakt ons een bijzonder volk. Aan de ene kant hebben we bij wijze van spreken 17 miljoen nationale bondscoaches met ieder een eigen opvatting over spel, speelwijze en tactiek voor de komende wedstrijd van bijvoorbeeld het Nederlands team. Daarover kunnen de gemoederen vervolgens hoog oplopen.

Aan de andere kant hunkeren we naar de consensus. Nederlanders zijn vleesgeworden compromiszoekers. Denk maar aan de ‘rituele’ dans die de laatste 
weken door de voormannen van de werkgevers- en werknemersorganisaties is opgevoerd. Zelfs het kabinet hield pas op de plaats en wachtte tot de zeer ingewikkelde dans van Heerts en Wientjes was afgelopen. Mooi om te zien, die situatie.

Deze doodnormale, maar oh zo bijzondere zaken kwamen in mij op toen ik kortgeleden samen met zoonlief van 16 jaar een paar dagen op stap was in het buitenland. Sowieso een heel mooie ervaring, die ik elke vader van een puberzoon kan aanraden. Het geeft tijd om dingen te bespreken en de band te verstevigen. En als het dan nog eens een trip is naar het walhalla van de gemeenschappelijke hobby/sport dan is dat helemaal mooi natuurlijk. ‘s Ochtends zaten we aan het ontbijt en lieten ons verwennen door lokale gerechten en specialiteiten. Echter, echt verwennen was het voor ons niet. Wat we misten was de lekkere, zware en oh zo gezonde Hollandse bruine volkorenboterham. Zelfs zoonlief sprak hierover zijn ongenoegen uit. ‘Ik blijf gewoon eten, maar blijf toch honger houden’, klaagde hij. En hij vervolgde: ‘Het lijken wel zompige hamburgerbroodjes van de Mac.’

‘Ja’, antwoordde ik met een glimlach, ‘nu besef je pas hoe lekker dat Hollandse brood is.’  
Dat dagverse brood met een goede bijt is en blijft niet te versmaden. Het lijkt zo normaal. Maar als je in het buitenland bent, besef je pas weer hoe lekker dat kan zijn. Zo’n Hollandse volkorenboterham: pure verwennerij. Gewoon elke keer een goed en gezond begin van de dag. Zoonlief onderschreef dat antwoord, sloeg zijn zevende slice of bread achterover en zuchtte. Het bleef toch maar behelpen.

Wim Kannegieter, directeur NVB

Reageer op dit artikel