blog

Hulde aan de (banket)bakkers

Blogs

Hulde aan de (banket)bakkers

Dat Koningin Beatrix beschermvrouwe is van de NBOV heeft ze geweten. Of is het gewoon een commerciële kans zien en die oppakken? Hoe dan ook: massaal hebben de (banket)bakkers ingehaakt op haar aankondiging afstand te gaan doen van de troon.

Er wordt, ook vanaf deze plek, wel eens gejammerd dat bakkers actiever moeten zijn, beter zouden kunnen inspelen op actuele gebeurtenissen. Welaan: dat is eind januari dus wel gebeurd. Hulde aan al die (banket)bakkers die dat hebben gedaan. En of dat was met een oranje tompouce, een kroon van soesjes, een afbeelding van Trix op een gebakje of taart, het gebeurde. En de pers ging er gretig op in. Er werd over gepraat op straat. De bakkerij stond even helemaal in de picture.

Ik hoorde zelf dat er sprake was van een Klaes Hoekstra-effect, Hoekstra die als geen ander weet op dergelijke onverwachte gebeurtenissen in de samenleving in te spelen. Dit jaar geen groot sprotevenement zoals het WK-voetbal of de Olympische Spelen. Deze twee grote sportgebeurtenissen leiden vaak tot extra omzet. Nu hebben wij – zie het als een geschenk – de kroonwisseling op 30 april gekregen.

Ik zou als bakker goed nadenken hoe ik daarop kan inspelen. Het zijn die evenementen waar de consument wat minder strak met zijn geld omgaat en dat dus ook gemakkelijker uitgeeft. Als het maar wat anders, bijzonders of verrassends is. Ga met je team ermee aan de slag. Bedenk met elkaar iets origineels. En zoek het niet in het moeilijke. Alleen al de voorbereiding is, als het met elkaar doet, een groot feest. Maak gebruik van de creativiteit die er in het bedrijf is.

Je merkt toch al dat de klant van het ene naar het andere evenement hopt en shopt. Carnaval, Pasen, de kroonwisseling, het zijn vooral op deze dagen dat de (banket)bakker extra omzet kan generen. Wij als Bakkerswereld zijn bezig om een wedstrijd uit te schrijven voor het meest originele idee waarmee de (banket)bakker inhaakt op dit oranjefestijn. In het volgend nummer van Bakkerswereld komen wij daarop terug.

Reageer op dit artikel