blog

Hart van bakkers geraakt

Blogs

Hart van bakkers geraakt

Vanaf deze plek wil ik de noordelijke bakkers complimenteren met de BakkersVakWedstrijden. Met ietwat weemoed en heimwee heb ik de verhalen aangehoord over de vakwedstrijden in Drachten. Ik ben onder de indruk van wat ze daar in het noorden presteren.

De Groninger en Friese cursistenverenigingen hebben de moed en het lef gehad om elf jaar geleden samen de vakwedstrijden nieuw leven in te blazen. Ik ken de rivaliteit van beide cursistenverenigingen en het getuigt daarom van des te grotere klasse dat zij met elkaar in staat zijn om dat wat verloren dreigde te gaan nieuw leven in te blazen.

Want de vakwedstrijden floreerden in de tweede helft van de vorige eeuw (vandaar mijn weemoed en heimwee). Ze hebben in niet geringe mate bijgedragen aan de huidige kwaliteitseisen. Maar ze hebben ook bijgedragen aan het vergroten van de liefde voor het vak. Door het beheersen van de kneepjes van het vak word je een beter vakman. En hoe beter je bent hoe meer je van je vak houdt!

Onder de indruk ben ik ook van het aantal deelnemers. Dan heb ik het niet over de Groningse en Friese bakkers. Neen, ik heb het over die bakkers die van ver onder die twee noordelijke provincies hun producten in Drachten lieten keuren. Dat betekent twee dingen:die bakkers koesteren hun vakmanschap en ze willen weten waar ze – in vaktechnisch opzicht – staan met hun producten. Het betekent ook dat de Stichting BakkersVakWedstrijden het hart van de bakkers raakt. Voor hun doorzettingsvermogen, tegen de stroom in roeien, heb ik veel waardering. Jammer dat het even mis ging met de uitslag, maar ik hoop van ganser harte dat de Stichting BakkersVakWedstrijden zich daardoor niet uit het veld laat slaan.

Bakkend Nederland kijkt nu al reikhalzend uit naar het najaar van 2013.

Reageer op dit artikel