blog

Bakkerij Kolkman, ook in Malawi

Blogs

Bakkerij Kolkman, ook in Malawi

Het 65-jarig jubileum van onze bakkerij wilden we niet op een ‘gewone’ manier vieren. Geen receptie bijvoorbeeld, daar had ik helemaal geen trek in. Ik had het er zo met Bé van de Weide over, bestuurslid van Stichting transport4transport. De stichting heeft er onder meer voor gezorgd dat er op een simpele, maar doeltreffende manier ziekenvervoer/transport op gang is gekomen in Malawi. Dit hebben ze voor elkaar gekregen met een fietsambulance.

Even over het land Malawi dat 15 miljoen inwoners heeft, waarvan zo’n 60 procent onder de armoedegrens leeft. Ook Malawi heeft last van de economische crisis, de waarde van de daar geldende munteenheid is met 50 procent gedaald.

Bé zei hij gekscherend: ‘Begin een bakkerij in Malawi ter ere van jullie 65-jarig bestaan!’ Mijn eerste gedachte was: ‘Há, dat zou wel leuk zijn’, maar ik moest er ook om lachen. Eigenlijk leek het mij wel mooi. Het klinkt natuurlijk leuk: ‘Wij hebben ook een bakkerij in Malawi.’ Hoe zouden we dit kunnen doen en waarom daar een bakkerij beginnen?De reden om een bakkerij te beginnen, is een belangrijke, namelijk de kleine, plaatselijke economie op gang brengen, de voedselvoorziening verbeteren, nieuwe banen creëren en het ondernemerschap stimuleren. Een goede en mooie bijkomstigheid is het sociale aspect waar we eigenlijk helemaal niet bij stil hebben gestaan. We hebben de knoop doorgehakt. De mensen hebben plezier in het samenwerken en ontdekken. Ze zingen er samen soms lustig op los. We kregen bericht van Prisca, onze contactpersoon in het dorp Mthumba, waar de bakkerij is gevestigd. Prisca liet weten dat de mensen weer licht zien. Zo was er een werkneemster die vertelde: ‘Mijn man is overleden. Ik ben hiv-positief en ik heb drie kinderen. Na de dood van mijn man was ik radeloos, hoe kan ik zonder inkomen voor de kinderen zorgen? Toen kwam de bakkerij in ons dorp!’

Reageer op dit artikel