blog

Complimenten

Blogs

Complimenten

Samen met mijn winkeldames had ik begin maart een verkooptraining. Hoe ga je een gesprek aan met de klant? Je moet een kapstokje hebben waaraan je je eerste zin kunt ophangen. Een dooddoener, maar wel eentje die altijd werkt, is ‘het weer’.

 

Samen met mijn winkeldames had ik begin maart een verkooptraining. Hoe ga je een gesprek aan met de klant? Je moet een kapstokje hebben waaraan je je eerste zin kunt ophangen. Een dooddoener, maar wel eentje die altijd werkt, is ‘het weer’.

 

 


Nu weet ik van mezelf dat ik niet zo veel rechtstreekse complimenten uitdeel aan mijn medewerkers, ondanks het feit dat ik ze zeker waardeer. Dat durf ik dan wel hardop toe te geven, bijvoorbeeld tijdens een werkoverleg.


En met Sinterklaas had ik voor alle medewerkers en stagiaires een chocoladeletter gekocht en ik heb er een kort gedichtje bijgedaan. Tijdens de training bleek maar weer eens hoezeer zo’n gebaar wordt  gewaardeerd. Uiteindelijk was de avond te kort om hier nog langer op door te gaan, maar we kregen van de trainer de opdracht mee om voor iedere collega een compliment op papier te zetten. De vellen met de namen erboven hangen klaar en komende week worden ze gevuld. In mijn hoofd zit voor iedereen al een complimentje. Klaar om op te schrijven.  Ik ben ook erg benieuwd wat er op mijn vel geschreven gaat worden.

Maureen Jacobs

 

 

Een andere manier is een complimentje geven. ‘Wat ziet u er vrolijk uit vandaag’ of ‘Wat heeft u een mooie sjaal om’. Meestal volgt hier wel een gesprek uit. De trainer haakte hierop in en wij moesten elkaar een complimentje geven. Ging het in het eerste rondje nog om ‘Wat zit je haar mooi’, in de tweede ronde kwamen de echte complimenten, waarom we elkaar waarderen in het werk. En dat leverde niet alleen verrassende complimenten, maar ook verrassende reacties op.

Een compliment ontvangen,vooral over wie je als persoon bent of over hoe je je gedraagt, is toch wel bijzonder. Je voelt hoe anderen jou ervaren en dat je waardering krijgt voor je inzet.

 

Reageer op dit artikel