blog

Beter een man over boord….

Blogs

Beter een man over boord….

Het was een rustige zondagmiddag in juni en genietend op onze zeilboot op het Grevelingenmeer, kwam ik plotseling tot het inzicht dat een eigen zaak veel overeenkomsten heeft met een zeilreis. Hoe goed je je ook voorbereidt, je weet pas echt hoe het is als je begonnen bent.

 

Het was een rustige zondagmiddag in juni en genietend op onze zeilboot op het Grevelingenmeer, kwam ik plotseling tot het inzicht dat een eigen zaak veel overeenkomsten heeft met een zeilreis. Hoe goed je je ook voorbereidt, je weet pas echt hoe het is als je begonnen bent.

Je maakt plannen, stippelt een koers uit en bepaalt hoe je er wil komen. Maar onderweg kom je allerlei verrassingen tegen. Dit betekent dat je je moet aanpassen aan de situatie.De zeilen bijstellen of je koers verleggen. Soms moet je scherp aan de wind gaan zeilen en dat valt niet altijd mee. In het ergste geval kom je zelfs in een hevige storm terecht. Als je heel goed voorbereid was, had je deze misschien zien aankomen. En op tijd een veilige haven opgezocht.

Of als bedrijf andere keuzes gemaakt om de storm te omzeilen. Maar je kunt er ook doorovervallen worden. Of misschien is de storm heviger dan verwacht of voorspeld. Als zeilschip op zee moet je dan gaan ‘bijliggen’, de storm over je heen laten komen en hopen op zo min mogelijk averij. Als bedrijf is dat denk ik het slechtste wat je kunt doen. Hoe hevig de (economische) storm ook is, niks doen is geen optie. Je kunt proberen andere omzetmarkten aan te boren, of je bestaande afzetmarkt op een andere manier te benaderen.

Als het je echter niet lukt om de dalende omzet te stabiliseren, zal je op een andere manier moeten proberen om de schade te beperken. En dat betekent snijden in de kosten, scherp zijn op alles. En dat kan pijn doen. Want een van de grootste kostenposten binnen het bakkersbedrijf is het personeel. En hierin snijden doet geen enkele ondernemer voor zijn plezier.

Maar als je niet gezamenlijk ten onder wil gaan, is het onvermijdelijk. Beter een man overboord, dan een gezonken schip. En hopelijk is er dan nog iemand die een reddingsboei kan toewerpen…

Reageer op dit artikel