blog

Voor geen goud willen missen

Blogs

Voor geen goud willen missen

Met kippenvel over mijn hele lijf heb ik gezien hoe Epke Zonderland de gouden medaille veroverde. In één klap van een gewone sporter naar een held, een nationale knuffelbeer.

Deze symphatieke jongen die woont en traint in ons dorp en soms bij ons in de winkel komt, is ineens een beroemdheid. ’s Avonds krijg ik steeds meer de drang om hier wat mee te doen, puur omdat het zo speciaal is.

Op Twitter lees ik dat er ontussen al Dorian-tompoucen zijn. De volgende ochtend besluit ik om iets te doen wat ik normaal niet zo snel doe, inspelen op een hype. Terwijl ik met de tompoucen bezig ben, stuur ik een tweet de wereld in dat ze eraan komen. Nog voordat ze in de winke liggen, zijn ze al verkocht en heb ik de Leeuwarder Courant aan de telefoon. Wat er verder die dag gebeurt, het is een gekkenhuis: tv, radio en kranten, iedereen moet er wat van weten. De dagen hierna komen de mensen speciaal uit alle hoeken van de provincie om Epke-tompucen op te halen. Hele gewone tompoucen, alleen in een ‘goudkleur’ en een fotootje van Epke.

De associatie met zo iets unieks is onder de nuchtere Friezen enorm en gaat de verwachtingen te boven. In vier dagen tijd verkopen we meer dan duizend extra tompoucen, maar ook de dagen rondom de huldiging is de belangstelling en verkoop enorm. Met één simpele tweet heb ik een leuke extra omzet gegenereerd, maar vooral een karrenvracht aan gratis publiciteit. Dat dit allemaal zou gebeuren had ik niet verwacht toen ik ‘ûs Epke’ zag landen na z’n winnende oefening. Maar ik had het voor geen goud willen missen.

 

Nanne Piter is werkzaam bij Echte Bakker Lenes in Heerenveen, de zaak van zijn ouders. Nanne Piter is verantwoordelijk voor het gebak en werkt dit af achter de winkel op het Molenplein. Lemes is een echt familiebedrijf. Ook zijn broers Marco en Douwe Jan werken in de Friese bakkerij.

Reageer op dit artikel