blog

Tussensprint

Blogs

Tussensprint

Het EK Voetbal was teleurstellend voor ons, de Tour de France ook. Geen beker, geen gele trui. Een slechte aanloop naar de Olympische Spelen. Ook de (banket)bakkersbranche kent een slechte aanloop naar de zomer. Er zijn bedrijven in de problemen geraakt, failliet gegaan, ontslagen gevallen.

Dat is in- en intriest voor al die mensen die het aangaat. Die hebben keihard gewerkt voor hun bedrijf of baan. Als je dat wordt ontnomen, is dat verschrikkelijk hard.

Er zijn ook bedrijven die het goed doen. Die plussen met hun omzet. Ik heb ooit die bedrijven in een schets van de branche weggezet in de kopgroep of aan de kop van het peloton, in een vergelijking tussen de bakkerijsector en het tourpeloton.

Die (banket)bakkers overleven. Weten dat ze goud in handen hebben, om een vergelijking met de Olympische Spelen te maken. Die laten zich snel inspireren, zien kansen, pakken mogelijkheden op. Het gaat ook niet om de bakkers die vlak voor de bezemwagen zitten (we zijn terug in de Tour). Die ondernemers hebben vooral behoefte aan begeleiding bij het beëindigen van hun bedrijf. Als je al een paar keer zwaar ten val bent gekomen, tegenvallers heb moeten incasseren,
dan is afstappen – om de wielervergelijking aan te houden – en stoppen misschien wel het allerbeste.

Het belangrijkst is hoe je bakkers uit het peloton kunt motiveren en stimuleren, te dirigeren naar de kop van het peloton. Daar ligt de uitdaging. Hoe kan de branche deze bakkers met eenvoudige en praktische tips ondersteunen, waar ze morgen mee aan de slag kunnen, verder helpen. Soms is er maar weinig nodig voor een tussenprintje naar de kop van het peloton. Het kan. Kijk maar eens naar de verrassende medailles die ‘we’ hebben binnengehaald in Londen.

Reageer op dit artikel