blog

Hoezo speltbrood?

Blogs

Hoezo speltbrood?

Steeds meer consumenten in ons land hebben een allergie of intolerantie. De vraag naar producten die hier vrij van zijn, wordt steeds groter.

Wij bieden dan ook een ruim speltassortiment voor onze klanten. Sommigen rijden hier dan ook gerust 30 kilometer voor om.

Ook supermarkten bieden steeds meer producten aan in het allergieassortiment. Zo is het tegenwoordig mogelijk om daar je speltbrood te halen. Maar er zit een groot verschil in, zij voegen er namelijk nog tarwe aan toe. Ik heb ooit gehoord dat als er minimaal 30 procent spelt in het brood zit, het product speltbrood genoemd mag worden, op het internet kom ik zelfs 5 procent tegen. Het gaat hier om een groep consumenten die speciaal tarwe mijdt vanwege lichamelijke klachten. Dan is het toch raar dat zij eigenlijk worden opgelicht?

Voor de ambachtelijke bakkers ligt hier zeker een kans! Steeds meer grondstoffen-leveranciers bieden dit product ook aan, wij hoeven deze kans alleen nog maar in te vullen. Laat het proeven, leg de achtergrond van het product uit en het verkoopt. Alleen tot mijn verbazing zijn er meerdere leveranciers die mixen aanbieden met toevoegingen van tarwe! Ik dacht dat wij allen erbij zijn gebaat dat het goed gaat met ons ambacht. Unieke, onderscheidende en eerlijke producten aanbieden. Dus dan ook speltbrood verkopen van 100 procent spelt.

Wij hebben als branche onze naam hoog te houden, wij staan voor kwaliteit. Nu kunnen wij er werk van maken dat de wetgeving hierin wordt aangepast, maar dat is een traject van jaren. Mijn idee is om als branche hier samen sterk in te zijn. Dus kijk eens op de  ingrediëntenlijst van je mix en als er dan iets van tarwe op staat, kies dan voor een andere leverancier. Of misschien nog wel mooier: zoek een regionale molenaar op en ga werken met spelt uit uw omgeving. Want brood dat eerlijk is en ook nog eens een verhaal heeft, verkoopt veel beter en smaakt lekkerder!

Reageer op dit artikel