artikel

Wankele balans werk en privé

Blogs

Wankele balans werk en privé

Het blijft een eeuwige strijd, de balans tussen werk en privé. Over het algemeen is het voor vrouwen meer een 
issue dan voor mannen en voor de meeste ondernemers is het moeilijker dan voor mensen in loondienst. U snapt het al: ik, ondernemende bakkersvrouw, heb nog altijd het evenwicht niet gevonden.

Ruim 21 jaar geleden stapten Allard en ik samen in het diepe van een eigen bakkersbedrijf. We waren jong, vol enthousiasme en met tomeloze energie gingen we er tegenaan. Lange dagen, korte nachten, maar dat gaf niet, we gingen er samen voor. Zes dagen in de week; als het enigszins kon, probeerden we de zondag voor ons zelf te houden en leuke dingen te doen.

Na vijf jaar werd onze oudste zoon geboren. Omdat we boven de zaak woonden, was het prima te combineren. De Maxicosi stond regelmatig op de werkbank tussen de deegstukken. Toen zoonlief wat ouder werd, bleek het tussen-de-middag-eten een vast rustmoment op de dag. Hoewel dat ook wel weer met enige regelmaat werd verstoord, als er net rond dat tijdstip een vertegenwoordiger binnenliep.

Toen nummer twee werd geboren, was ons 
bedrijf gegroeid en ons winkelteam uitgebreid, zodat ik van maandag tot en met donderdag niet tot zes uur in de winkel hoefde te staan. De middagen 
waren voor administratie bedoeld en wat ik ‘s middags liet liggen als de kinderen thuis waren, kon ik 
‘s avonds doen als ze in bed lagen. Zo liepen werk en privé naadloos in elkaar over. De kinderen naar school brengen of ophalen ging letterlijk tussen de bedrijven door. Soms moesten de kinderen even wachten, soms de klanten.

Hoewel we altijd met veel plezier boven de winkel hebben gewoond, deed het gebrek aan privacy ons toch besluiten een huis te 
kopen. Sinds drie jaar wonen we apart van de bakkerij en is vrij ook echt vrij (meestal dan). Het betekent dat het werk af moet zijn voordat je naar huis gaat, en dat blijkt – voor mij – nog niet mee te vallen. Nog even dit of dat en voor je het weet, zitten ze thuis 
alweer op je te wachten. Ook de vrije dagen van de kinderen zijn wat lastiger. De jongste gaat nu gewoon mee naar de bakkerij. Er staat een tv, er ligt Lego en samen met papa bakken blijft leuk. Maar de dagen voor kerst zijn een puzzel geworden: tussendoor eten, de kinderen op bed leggen en dan verder gaan met inpakken. Mezelf daarvoor vrij geven, komt ook niet in mij op. Werk en privé, het blijft een wankel evenwicht.

Reageer op dit artikel