artikel

Fabels

Blogs

Fabels

Afgelopen weken heb ik op verschillende plaatsen in het land mogen spreken op bijscholingscursussen voor gewichtsconsulenten, dit werd aangeboden door het Voedingscentrum. Ik mocht hier vertellen hoe brood wordt gemaakt, wat de basisgrondstoffen zijn en hoe een graankorrel in elkaar zit.

Ontzettend leuk om te doen en dan kom je er toch weer achter hoe bepaalde dingen voor ons doodnormaal zijn maar voor consumenten geheel onbekend. Dan waren dit nog consumenten die behoorlijk gericht zijn op voedsel en hier zelfs bepaalde opleidingen in hebben gehad.

Zo werd er gedacht dat desem gezonder is dan gist en speltbrood altijd wordt gemaakt van desem. Dat je brood niet kunt bakken zonder er suiker aan toe te voegen en donker brood altijd het gezondste is. Laten we het dan nog maar helemaal niet hebben over wit met dezelfde kwaliteit als volkorenbrood. Het leuke van deze cursussen is dat als er ergens een claim op komt dat het ook daadwerkelijk bewezen moet zijn. Om eerlijk te zijn zeggen wij in de winkel nog wel eens dat speltbrood voedzamer is, beter is voor de spijsvertering of beter vult. Maar nu blijkt dus dat dit helemaal niet bewezen is en toch vertellen wij dit. Hoeveel van deze fabels helpen wijzelf de wereld in? Of weten we beter en vertellen het maar omdat het zo goed verkoopt. Spelt is hot en als ik mijn time-line op Twitter mag geloven dan zijn de eierkoeken-variaties hierop al helemaal niet meer aan te slepen. Een hype waar goed op ingesprongen wordt of zijn ze echt gezonder en beter?

Maar het allermooiste is eigenlijk nog het koolhydraatarme brood. Een fijn product, perfect te verkopen vanuit de vriezer en je kunt er nog aardig wat geld voor vragen ook. Maar als je de voedingswaarde van dit brood nou eens vergelijkt met dat van een volkorenbrood dan valt het allemaal wel tegen met dat koolhydraatarmebrood. De koolhydraten zijn inderdaad een stuk lager maar vergelijk bijvoorbeeld eens het aantal vetten. Is het dan wel zoveel beter? Afgelopen week heb ik dit verhaal bij een trouwe klant van het koolhydraatarme brood voorgelegd. Zij gingen naar huis met een volkorenbrood. Ik twijfel nu nog of ik tegen alle koolhydraatarme klanten dit ga uitleggen, maar eerlijk duurt misschien wel het langst.

Reageer op dit artikel