artikel

Weet wat je zegt

Blogs

Weet wat je zegt

Eind juni was ik op uitnodiging van het NBOV bij een bijeenkomst over de toekomst van het busbrood. Tijdens de discussies op deze bijeenkomst kwam onder andere het gebruik van desem naar voren: zelf maken, inkopen of een deel van het gist vervangen. Dan gaat het nog niet eens over hoe het wordt toegevoegd, maar […]

Eind juni was ik op uitnodiging van het NBOV bij een bijeenkomst over de toekomst van het busbrood. Tijdens de discussies op deze bijeenkomst kwam onder andere het gebruik van desem naar voren: zelf maken, inkopen of een deel van het gist vervangen. Dan gaat het nog niet eens over hoe het wordt toegevoegd, maar enkel over het feit dat er desem in het product zit.

Alle aanwezige bakkers doen wel iets met desem, zo bleek, de één weer meer dan de ander. Duidelijk was in ieder geval dat je wat met desem moet doen en elke bakker had daarvoor zijn eigen reden. Veel consumenten denken bijvoorbeeld dat desembrood gezonder is, en als het dan ook nog eens is gemaakt met spelt, dan kunnen ze hun geluk helemaal niet meer op. Als je even op het internet zoekt naar de woorden 
desem en gist, dan rollen de ‘experts’ over elkaar heen. ‘Zuurdesem is natuurlijk en daarom gezonder’. ‘Desem is beter voor de spijsvertering’. Zo zijn er nog wel een aantal reacties op het internet te vinden. Zelfs reacties van voedingsexperts die aangeven dat je beter zuurdesembrood kunt eten dan gistbrood. Maar het past in de trend dat alles weer terug moet naar hoe het ooit was. Veel mensen denken dat als alles weer gaat zoals het vroeger ging, het daardoor ook weer gezonder wordt. Heel lang geleden bakten we het brood immers ook alleen met desem.

Toch werken we inmiddels al weer zo’n 150 jaar met gist en heeft dit rijsmiddel in het verleden het desem bijna doen vergeten. Het was makkelijker om mee te werken en bakte ook constanter. Daarnaast is het ook helemaal niet ongezonder dan desem. Het bewijs ligt er denk ik wel als je beseft dat we alweer zo’n lange tijd met gist werken. Toch wordt er nu heel erg gedaan, ook door mensen uit onze branche, alsof je desem moet eten. Want het is toch allemaal wel beter dan gist en vroeger deden we niet anders.

Ik vind dat we moeten gaan oppassen dat we niet doorslaan met het promoten van desem, waardoor de consument steeds meer het idee krijgt dat gist ongezond is. Voor veel 
ondernemers zorgt het gistassortiment nog altijd voor het grootste gedeelte van hun inkomsten, en een groot aantal kan daar prima van rondkomen.

Reageer op dit artikel