artikel

Cashless

Blogs

Cashless

Volgens de schattingen zijn er in 2015 meer online verkooppunten dan fysieke winkels in Nederland. Dan hebben ze het volgens het onderzoek (www.casengo.com) alleen over tastbare producten, dus geen verzekeringen of reizen.

Een paar jaar geleden is graaggedaan.nl al begonnen met het aanbieden van webshops voor versspecialisten. Een mooie mogelijkheid om op een eenvoudige manier een webshop te starten voor je bedrijf. Wij hebben sinds begin 2012 een eigen webshop en zagen de omzet via de webshop stijgen van 0,3% in 2012 naar 1,7% in 2013.

Bijna alle webshopbestellingen worden buiten de openingstijden geplaatst. Ook een voordeel dat je het geld al hebt voordat je het brood bakt. De omgekeerde wereld dus. Maar er verandert momenteel veel meer. Cashless betalen zet zijn eerste stappen op de markt. Rabobank komt met een App (Myorder) waarop je een tegoed kunt zetten en dan mobiel kunt betalen. ABN-Amro en de ING-bank hebben bij een groot deel van hun pinpassen een NFC-chip ingebouwd waarmee je jouw pinpas alleen maar bij een scanner hoeft te houden en op die manier tot € 25,- kunt pinnen zonder je pincode in te typen. Het cashless betalen staat nog in haar kinderschoenen en de vraag is waar het heen gaat. Albert Heijn heeft al aangekondigd bij al haar To Go winkels cashless pinautomaten te installeren.

Op veel scholen lijkt dit dan ook de vervanger van de Chipknip te worden die helemaal verdwijnt. Sinds eind april hebben klanten bij ons ook de mogelijkheid om met Myorder te betalen en als het aan mij ligt binnenkort ook met de NFC-chip. Ik denk ook dat wij hier als branche in mee moeten gaan om het oubollige imago een beetje kwijt te raken. Als ik kijk hoe vaak er wordt gevraagd of wij ook de mogelijkheid bieden om te pinnen, dan verbaasd mij dat steeds weer. Alsof de bakkerijbranche ergens in de ruilhandel is blijven hangen en geen vernieuwingen heeft doorgemaakt. Om heel eerlijk te zijn verwacht ik niet, zoals Myorder nu werkt, dat dit de toekomst is. Te omslachtig en niet snel genoeg, daarnaast duurt het redelijk lang voor je als ondernemer je geld krijgt uitbetaald. Niettemin is het wel een eerste stap naar het nieuwe betalen en als je nu al instapt blijf je bij en worden de nieuwe stappen niet al te groot.

Reageer op dit artikel