nieuws

Leon van Dongen wint strijd om Lekkerste Brabantse Worstenbroodje

Algemeen

Leon van Dongen wint strijd om Lekkerste Brabantse Worstenbroodje
De twaalf juryleden wezen Leon van Dongen unaniem als winnaar aan. Foto: Omroep Brabant

Bakker Leon van Dongen van Bakkerij Van Dongen in Wagenberg is de winnaar van de strijd om de titel Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2015. Als tweede en derde eindigden respectievelijk Richard Bierman van Bakkerij Bierman inKaatsheuvel en Koen de Jong van Bakkerij De Jong in Oosterhout.

Op vrijwel alle onderdelen haalden de broodjes van Van Dongen de maximale score. De worstenbroodjes werden beoordeeld door een jury die bestond uit negen professionals en drie consumenten. Alle worstenbroodjes zijn beoordeeld op de criteria uiterlijk aanzien bovenzijde, uiterlijk aanzien onderzijde, gehaktvulling, brood, consistentie/beet en algehele smaak. De twaalf juryleden wezen Van Dongen unaniem als winnaar aan, waarna de bakker uit Wagenberg de trofee kreeg uitgereikt door Robèrt van Beckhoven. Aan de strijd om de prestigieuze titel namen 36 professionele bakkers deel. Tien van hen namen deel aan de finale.

Mystery shopper

Ook dit jaar werden bij alle deelnemers in deze categorie worstenbroodjes gekocht door een mystery shopper. ‘We willen graag dat de deelnemers scherp blijven, om te zorgen dat het worstenbroodje aan de eisen voldoet van een Brabants worstenbroodje en de consument waar voor zijn geld krijgt. Bij het ophalen van de worstenbroodjes door de mystery shopper was de kwaliteit bij een aantal professionals een stuk minder dan hun wedstrijdbroodjes’, aldus  juryvoorzitter Ton Poppelaars tegenover Omroep Brabant.

Thuisworstenbroodje

Het Lekkerste Brabantse Thuisworstenbroodje 2015 werd gemaakt door Kees van Dongen uit Herpen. Tweede in deze categorie, waarin 34 deelnemers de strijd met elkaar aanbonden en er vijf in de finale mochten bakken, werd Kevin de Bijl uit Eindhoven, terwijl Henk van Liempd uit Dommelen beslag legde op de derde plaats. Koen Reinold uit Made won de strijd in de categorie Het Lekkerste Brabantse Leerling Worstenbroodje 2015. Als tweede en derde in deze categorie, die in totaal 42 deelnemers en uiteindelijk vijf finalisten  telde, eindigden de worstenbroodjes van Lukas Pastoor uit Tilburg en Marleen Molenaar uit Hank.

Organisatie

De verkiezing tot Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje wordt jaarlijks georganiseerd door Scholengemeenschap De Rooi Pannen, Summa College, Cingel College in Breda, de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV) en Omroep Brabant.

Reageer op dit artikel