blog

Kennis is macht, kennis delen is kracht

Algemeen

Kennis is macht, kennis delen is kracht

Onderscheidend vermogen. Dat is een absolute must, wil je als speciaalzaak overleven. Zeker nu supermarkten het versaanbod verder uitbreiden, is het voor bakkers, slagers, vis- en groentespecialisten nog belangrijker zich te profileren als professionals. Supermarkten moeten het hebben van volume, speciaalzaken van kennis.

Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want met kennis alleen winnen de ambachtelijke ondernemers het ook niet. Het hele plaatje moet kloppen. De inrichting van de winkel bijvoorbeeld en de beleving ervan. Het assortiment. De benadering van de klant. Of beter gezegd: van de gast. Die verwacht behalve deskundig advies ook gastvrijheid, ruime openingstijden en extra services.

Bijscholen, omscholen, informeren, lezen: kennis is macht. Die macht mag worden verspreid onder alle geledingen in de bakkerij, móet dat zelfs. Roc’s leveren leerlingen af die beginnend beroepsbeoefenaars zijn – dat deze jonge mannen en vrouwen op de werkvloer zich verder mogen ontwikkelen en daarin begeleid moeten worden, mag duidelijk zijn. De Nationale Bakkerij Academie verzorgt trainingen, het Bakery Institute in Zaandam schoolt bakkers bij en leert zij-instromers en nieuwkomers de basis van boulangerie en patisserie. Er is veel mogelijk.

De NBOV en NBA hebben sinds 2015 veel energie gestoken in Bakkerspedia, een interactieve databank voor de bakkerij waar kennis kan worden gehaald, gebracht, gedeeld en ontwikkeld. De kennisbank is door alle branchegenoten te raadplegen, maar ook door de thuisbakker die dat wil. Kennis ligt op straat.

Ook initiatieven als Ambacht & Business bieden mogelijkheden tot ontwikkeling. Praktische, kortdurende workshops zijn gewild bij bakkers en medewerkers, waarbij beide groepen investeren in het opdoen van kennis: werkgevers bieden werknemers de ruimte, werknemers kunnen zelf verantwoordelijkheid nemen door er (een deel van) hun eigen tijd in te steken. Het mes snijdt aan twee kanten. Ofwel kennis is macht, kennis delen is kracht.

Reageer op dit artikel