blog

Eerlijk is eerlijk

Algemeen

Eerlijk is eerlijk

Studenten die tegenwoordig hun bachelor-examen afsluiten met een zesje, stromen niet meer automatisch door naar een masteropleiding. Ze moeten minimaal een zeven halen en als het even kan liever nog een beetje meer. Weg met de zesjescultuur. We willen uitblinkers! Mensen die de lat voor zichzelf net iets hoger leggen. Boven de massa uit willen steken en daardoor het verschil kunnen maken.

Eerder dit jaar bleek uit een onderzoek dat de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) liet uitvoeren, dat het consumentenvertrouwen in de levensmiddelenindustrie een 6,8 scoorde. Directeur Philip den Ouden van de FNLI reageerde als volgt: ‘Het is een voldoende, maar erg geruststellend is het niet. Dit moet echt naar een zeven’. En gelijk heeft hij. Of het nu gaat om consumentenvertrouwen, om studenten of om ambachtelijk produceren; met een zesje is de kans dat je het redt op de langere termijn gering.

Dat geldt ook voor de leden van Heerlijk & Heerlijk, het Gilde van de Betere Banketbakkers. Nog zo’n honderd banketbakkers en patissiers zijn aangesloten bij het gilde, dat onlangs een oude bekende binnenhaalde. Rick Out zwaait er nu de scepter en ook hij wil af van de zesjescultuur. De leden van Heerlijk & Heerlijk worden voortaan getoetst. De lat ligt hoog: het bestuur wil minimaal een 7,8 zien. Dat is nodig, vindt Out, omdat het niveau omhoog moet.

Om mee te kunnen blijven doen, is scoren op productiviteit een gepasseerd station. Kwaliteit, dat is het toverwoord. Daarmee kun je boven anderen (lees supermarkten en andere brood- en banketaanbieders) uitstijgen. Niet alleen voor de leden van Heerlijk & Heerlijk, maar voor alle ondernemers in het ambacht zou het vanzelfsprekend moeten zijn om te streven naar een ruime voldoende. Als je tenminste vooruit wilt kijken en garanties voor de toekomst wilt. Met een zesje ga je dat hoogstwaarschijnlijk niet redden: eerlijk is eerlijk.

Reageer op dit artikel