blog

Gezond nieuw jaar

Algemeen

Gezond nieuw jaar

Ondernemen is een kunst, net als brood bakken. En het begint allemaal met het actief sturen op cijfers. Dat is echt van levensbelang. Een bakker die niet weet wat de maandomzet was, niets weet over klantenbezoek, kostenontwikkeling, marges et cetera is geen ondernemer. Kennis is macht en weten hoe je bedrijf ervoor staat, maakt dat je tijdig kunt bijsturen.

Als je ziet dat over een periode van twee jaar je eigen vermogen daalt en het verlies toeneemt, dan is het van groot belang niet de kop in het zand te steken. Juist niet. Want door de situatie niet tijdig onder ogen te zien, loopt u het risico in de zogenoemde ‘ziekenboeg’ te belanden. In de financiële wereld heet dat de afdeling ‘bijzonder beheer’. En dat is op z’n zachtst gezegd geen pretje. Er volgt dan namelijk een bijzonder confronterende periode, waarbij door onbekenden kille, financiële analyses worden gemaakt.

Voorkomen is beter dan genezen en dat gaat ook zeker in dit geval op. Een goede accountant is dan ook onmisbaar voor de bakkende ondernemer en ondernemende bakker van nu. Een accountant die kennis van zaken heeft, u (fiscaal) advies geeft en kan inspireren en motiveren is een must.

Deze week volgen de deelnemers van het trainingsprogramma Grip op je bakkerij alweer de laatste lessen. De bijeenkomst bij Koopmans in Leeuwarden staat voornamelijk in het teken van de cijfers. En dat is uiteraard niet voor niets. Want retail is detail, aldus trainer Friso Berghuis van de BakkerijMonitor, die bijvoorbeeld het belang van adequaat sturen op de gemiddelde besteding bespreekt.

In het katern strategie van Bakkerswereld nummer 1 leest u inspirerende bijdragen van Berghuis, Grip-trainer Rob Mali en adviseur Jan Buitelaar en alle drie hebben ze feitelijk dezelfde boodschap: focus, maak keuzes, kom in actie en zorg dat uw financiële huishouding op orde is. En dat is ook wat ik u toewens voor dit nieuwe jaar. Blijf gezond en voorkom dat uw bedrijf in ziekenboeg belandt.

Reageer op dit artikel