CSM verwacht hoger bedrijfsresultaat

DIEMEN - Leverancier van bakkerij-ingrediënten en producent van melkzuur CSM heeft in de eerste zes maanden van dit jaar goede zaken gedaan. Het bedrijf verwacht dat het bedrijfsresultaat in de tweede helft van het jaar hoger is dan een jaar ervoor. Deze verwachting sprak CSM woensdag uit bij de publicatie van de halfjaarresultaten.
attachment-001_food-image-BAK6799I01

DIEMEN – Leverancier van bakkerij-ingrediënten en producent van melkzuur CSM heeft in de eerste zes maanden van dit jaar goede zaken gedaan. Het bedrijf verwacht dat het bedrijfsresultaat in de tweede helft van het jaar hoger is dan een jaar ervoor. Deze verwachting sprak CSM woensdag uit bij de publicatie van de halfjaarresultaten.

Het bedrijfsresultaat bedroeg 91,9 miljoen euro, tegen 60,7 miljoen euro in dezelfde periode in 2009. Marktkenners hadden gerekend op een bedrijfsresultaat van 96,5 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 54,2 miljoen euro, een fractie meer dan de 54,1 miljoen euro waarop analisten hadden gerekend. Een jaar eerder bleef onder de streep 36,6 miljoen euro over.

‘We zijn voorzichtig optimistisch over de tweede helft van 2010’, aldus CSM. Het concern signaleert nog steeds een ‘uitdagende economische omgeving’. Toch blijven consumenten voorzichtig met het uitgeven van geld. ‘Het consumentenvertrouwen blijft onder druk staan’, aldus CSM. De bakkerij-ingrediëntentak in Noord-Amerika en Europa merkt hier het meeste van. Het levert onder meer muffins, koekjes en cakes aan onder meer pompstations.

Kosten grondstoffen

CSM ziet de kosten voor grondstoffen toenemen, maar kwalificeerde dit niet. Het concern denkt de sterk schommelde grondstofprijzen op te kunnen vangen door de hogere kosten door te berekenen aan afnemers.Het aandeel kreeg afgelopen dagen forse klappen nadat de prijs van onder meer graan fors gestegen was door het tijdelijke exportverbod uit Rusland. Extreme droogte en branden bedreigen de oogst.

Bedrijfsresultaat

CSM onthield zich van het geven van een concrete financiële verwachting voor de rest van 2010, maar zei dat het bedrijfsresultaat in de tweede helft van het jaar hoger uitkomt dan in dezelfde periode in 2009. Toen stond er bij deze post een bedrag van 89,9 miljoen euro. De inkomsten kwamen in de eerste zes maanden uit op 1,42 miljard euro, 19 procent meer dan een jaar eerder. De behaalde omzet is gelijk aan de verwachting van analisten. CSM dankt naar eigen zeggen de hogere omzet aan de aankoop van het Amerikaanse Best Brands en omzetgroei bij de melkzuurdivisie Purac.

Lees meer over CSM