Armajaro stuwde cacaoprijs tot recordhoogte

LONDEN - De Britse grondstoffenhandelaar Armajaro zit achter een grote aankoop van cacao die de prijs van de grondstof voor chocola heeft opgedreven. Dit schreef de Britse krant Sunday Times zondag zonder zijn bronnen te noemen.
attachment-001_food-image-BAK6716I01

LONDEN – De Britse grondstoffenhandelaar Armajaro zit achter een grote aankoop van cacao die de prijs van de grondstof voor chocola verder heeft opgedreven. Dit schreef de Britse krant Sunday Times zondag zonder zijn bronnen te noemen.

De gigantische order (710 miljoen euro) was vrijdag aan het licht gekomen uit gegevens van de Londense grondstoffenbeurs Liffe. Het ging om de grootste order in veertien jaar. De ongeveer 240.000 ton cacao die is aangekocht, komt overeen met bijna de totale cacaovoorraad in Europa.

De prijs van cacao steeg na de transactie naar het hoogste niveau in ruim dertig jaar tijd. Volgens de krant gokt Armajaro op een verdere prijsstijging. Een aanname die volgens Eric-Jan Straathof van Hoogeboom Benelux niet onwaarschijnlijk is. Hij verwacht dat de prijs van cacao de komende jaren verder gaat stijgen vanwege de toenemende vraag en krapte op de cacaomarkt. Een tendens die al enkele jaren aan de gang is, aldus Straathof. ‘In 2007 kostte een ton cacao 900 Pond Sterling vandaag de dag is dat 2300 pond.’