NMa beboet meelproducenten voor kartelvorming

DEN HAAG - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) legt aan meelproducenten in Nederland, België en Duitsland een boete op van in totaal 81,6 miljoen euro.
attachment-001_food-image-BAK7307I01

DEN HAAG – De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) legt aan meelproducenten in Nederland, België en Duitsland een boete op van in totaal 81,6 miljoen euro.

Vijftien bedrijven hebben in wisselende samenstelling de markt verdeeld of afspraken gemaakt om de concurrentie te beperken.

Nederland
Bij de kartelafspraken waren de volgende Nederlandse bedrijven betrokken: Meneba (9 miljoen euro boete), Ranks (13,1 miljoen euro), Krijger (71.000 euro) en Koopmans. Die laatste kreeg geen boete omdat sprake is van verjaring.

Uit België waren betrokken: Dossche (22,8 miljoen euro), Ceres (12,9 miljoen euro) en Brabomills (4,6 miljoen euro).

Vanuit Duitsland deden mee: Werhahn (3,9 miljoen euro), Grain Millers (2,8 miljoen euro), Flechtorfer (908.000 euro), Gebr. Engelke (7,7 miljoen euro), VK Mühlen (2,3 miljoen euro), Okermühle, Milser Mühle en Saalemühle (ieder 392.000 euro). Tegen het besluit van de NMa staat bezwaar en beroep open.

Clementie
Meneba, Werhahn en Grain Millers maakten gebruik van de clementieregeling. Deze regeling houdt in dat bedrijven of personen hun deelname aan een kartel vrijwillig opbiechten bij de NMa. Dat kan leiden tot immuniteit of vermindering van de boete.

Brood
De meelmarkt groeit sinds jaar en dag niet meer omdat de consument niet meer brood is gaan eten. Om toch een gegarandeerde afzetmarkt te hebben, verdeelden verschillende meelfabrikanten tussen 2001 en 2007 de markt. Zo werd besloten om elkaars klanten niet over te nemen. Dat maakte het voor die klanten moeilijker om te onderhandelen over een betere prijs.

Ook werd een concurrent die niet meedeed aan de kartelafspraken, opgekocht en uit de markt gehaald. Een andere concurrent, die wel aan de afspraken meedeed, werd afgekocht voor verlies van afzet op voorwaarde dat hij geen spelbreker zou zijn. Een complete meelfabriek in Bergen op Zoom werd via een stroman gekocht en ontmanteld om te voorkomen dat zich daar ooit nog een nieuwe concurrent zou kunnen vestigen, aldus de NMa in een persbericht.

Ernstig
Pieter Kalbfleisch, voorzitter Raad van Bestuur van de NMa noemt de kartelvorming ‘een ernstige zaak.’ ‘Kartelafspraken benadelen bijna altijd de consument en zijn daarom verboden. Alle Nederlanders eten dagelijks brood en/of andere meelproducten en kunnen gedupeerd zijn door deze kartelafspraken.’

De NMa heeft tijdens het onderzoek nauw samengewerkt met andere Europese mededingingsautoriteiten.

Lees ook
Belgie onderzoekt ook kartel meelsector