Meelproducenten oneens met boete NMa

DOETINCHEM - De meelproducten zijn het niet eens met de boetes die de NMa hen heeft opgelegd. De bedrijven vinden de boetes te hoog.
attachment-001_food-image-BAK7310I01

DOETINCHEM – De meelproducten zijn het niet eens met de boetes die de NMa hen heeft opgelegd. De bedrijven vinden de boetes te hoog.

Veertien meelproducten uit Nederland, België en Duitsland kregen deze week tezamen een boete opgelegd van 81,6 miljoen euro. Reden is dat de bedrijven jarenlang prijsafspraken hebben gemaakt.

Ranksmeel, die van alle Nederlandse bedrijven de hoogste boete kreeg (13,1 miljoen euro) vindt dat de straf in geen enkele verhouding staat tot de omzet van het bedrijf en gaat het besluit aanvechten.

Ook Meneba sluit hoger beroep niet uit. Meneba kreeg een boete van 9 miljoen euro. Krijger Molenaars (71000 euro boete) betreurt dat zij ook als kartelspeler wordt opgevoerd. Volgens het bedrijf is dat onjuist. Krijger onderzoekt of ze in bezwaar gaat tegen de uitspraak.

Koopmans Meel, die geen boete kreeg omdat de zaak was verjaard, zegt altijd eerlijk te hebben gehandeld en betreurt de kwestie.

Kristof Dossche van het Belgische Dossche kreeg de hoogste boete opgelegd met 22 miljoen euro. Dossche is zwaar verbolgen, betwist de aantijgingen en ‘gaat zeker in hoger beroep.’

Meer en de volledige reacties in Bakkerswereld van 14 januari 2011