Europese regels raken bestaan van bakker

ROTTERDAM - Europarlementariër Dennis de Jong (SP) concludeert na een bezoek aan onder andere banketbakker Van Beek & Specker in Rotterdam dat sommige goedbedoelde regels averechts uitpakken.
attachment-001_food-image-BAK7282I01

ROTTERDAM – Europarlementariër Dennis de Jong (SP) concludeert na een bezoek aan onder andere banketbakker Van Beek & Specker in Rotterdam dat sommige goedbedoelde regels averechts uitpakken.

Van Beek & Specker – drie bakkerijen en vijf winkels – is een van de laatste ambachtelijke bedrijven in het centrum van Rotterdam. Europarlementariër De Jong kreeg van Jaap van Beek te horen dat veel van alle regels het bestaan van een ondernemer wel hebben geraakt. ‘De regels rondom arbeidstijden hebben een hoop bakkerijen de nek omgedraaid bijvoorbeeld. Er is geen bakkerij die zijn mensen die de week ervoor ’s nachts hebben gewerkt, de week erna ter compensatie overdag aan de slag kan houden,’ zegt hij in de Telegraaf.

Over de etiketteringseisen zegt SP’er De Jong: ‘Mooi voor standaardspullen die van de lopende band afrollen, maar niet te doen door kleine zelfstandigen zoals bakkers of slagers.’ Zijn fractie stoort zich aan de vele, vaak slecht getoetste regels omdat die in de praktijk vaak helemaal niet blijken te werken. Van Beek wil liever het Engelse systeem voor ingrediëntendeclaratie. Daar legt een bakker een map op de toonbank met daarin voor zijn gehele assortiment uitgesplitst wat erin zit. ‘Niemand die ernaar vraagt’, zeggen ze zelf. Maar op deze manier hebben ze het in ieder geval geregeld, maar dan simpeler en goedkoper.’

De Jong ergert zich aan de ooit goedbedoelde regels die op deze manier de kleinere middenstanders het leven moeilijk maken. ‘Gelukkig hebben we nog kunnen voorkomen dat ook niet-verpakte voedingswaren bestickerd moeten worden. Dat is al helemaal niet te doen.’ Het streven van Brussel om het mkb met zachte dwang aan internetverkoop te kunnen krijgen, kan evenmin op De Jongs sympathie rekenen. Van Beek zegt dat via internet wel bestellingen binnen komen. ‘Maar om hier echt een slag mee te gaan maken kom ik knowhow te kort. Een paar ict-stagiairs zouden dat kunnen opzetten, maar mijn contacten beperken zich tot de bakkersscholen.’