NBOV krijgt kleiner bestuur

GOUDA - De NBOV krijgt een nieuwe, kleiner bestuursstructuur. In de vernieuwde opzet komt er één bestuursteam dat bestaat uit acht bestuursleden.
attachment-001_food-image-BAK6920I01

GOUDA – De NBOV krijgt een nieuwe, kleiner bestuursstructuur. In de vernieuwde opzet komt er één bestuursteam dat bestaat uit acht bestuursleden.

Dat gebeurt tenminste als het aan het interim bestuur ligt. Zij heeft dit idee gelanceerd onder de NBOV leden. Leden kunnen zich tijdens de ledenvergadering op 30 november uitspreken over het voorstel.

In de nieuwe opzet vervalt het onderscheid tussen een Dagelijks Bestuur en een Algemeen Bestuur. Nieuwe bestuursleden zijn bij voorkeur NBOV leden. Eigenschappen waar aan moet voldoen zijn onder meer: oog voor het algemeen (bakkers)belang, gevoel voor de vereniging en het bakkersvak, besluitvaardig en gericht op (onderlinge) samenwerking. Ook moet de persoon voldoende tijd vrij kunnen maken.

Professioneel
Als de potentiële kandidaten niet aan de gestelde eisen voldoen, kan ook worden gekozen voor professionele bestuurders buiten de bakkerijbranche. Kandidaten kunnen zich tot 16 september aanmelden. Tijdens de ledenvergadering op 30 november moeten de bestuursleden worden benoemd. De criteria zijn opgesteld door het interim bestuur van de NBOV in samenwerking met twee onafhankelijke deskundigen: John Jaakke van Trusted Advisors en Hans Sterk van Sterkbestuur. Beiden zijn gespecialiseerd in het bestuurlijk versterken van MKB organisaties.

Profiel voorzitter
De nieuwe voorzitter moet onder meer een verbindende leider zijn, bestuurlijke ervaring hebben en is bij voorkeur afkomstig uit de bakkerijbranche. Verder moet hij vertrouwen kunnen geven en ontvangen, belangentegenstellingen kunnen inschatten en overbruggen, boegbeeld zijn en spanningen op een stijlvolle wijze kunnen neutraliseren.

Lees ook
‘NBOV bestuur moet geprofessionaliseerd worden’
Trio gaat NBOV tijdelijk leiden
NBOV-voorzitter Rin van der Molen geschorst
Schorsing NBOV voorzitter opgeheven
Directeur Dees De Smet weg bij NBC
‘Bakkerij heeft een Erica Terpstra nodig’
NBOV wil ontslag leden Raad van Toezicht NBC
Bakkersgilde pleit voor andere structuur NBC