Belgisch onderzoek naar prijsstijging brood

BRUSSEL - Het Belgische Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (Oivo) vraagt het prijzenobservatorium tussenkomt om de winstmarges op brood van de verschillende tussenpersonen vast te leggen.
attachment-001_food-image-BAK6944I01

BRUSSEL – Het Belgische Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (Oivo) vraagt het prijzenobservatorium tussenkomt om de winstmarges op brood van de verschillende tussenpersonen vast te leggen.

Het Oivo reageert daarmee op een aankondiging dat brood 5 à 7 cent duurder zal worden als gevolg van de stijgende meelprijzen. Een drogreden, vindt het centrum, want de grondstoffenprijs vertegenwoordigt maar een klein deel van de productiekosten van brood. De prijs van energie en de algemene kosten zijn goed voor het grootste deel van de broodprijs.

Oivo merkt nog op dat dit prijsaanpassend effect maar in één richting werkt, want als de prijzen van grondstoffen zoals tarwe of meel dalen, verlagen de bakkers hun broodprijs niet noodzakelijk. Voor Oivo zou de prijs van brood niet mogen stijgen volgens de wisselvalligheid van de oogst en de marktstemming.

Lees ook
Bakkers genoodzaakt broodprijs te verhogen
‘Broodprijs 10 cent omhoog’
Tarweprijs stijgt verder