Graanprijs stijgt door opblazen graandeal door Rusland

De prijzen voor graan op de zogeheten termijnmarkt zijn op maandag 31 oktober sterk opgelopen. De stijging is vooral veroorzaakt door de beslissing van Rusland om de graanexport uit Oekraïne via de Zwarte Zee niet meer toe te staan.
Foto: ANP

De onzekerheid rond graanprijzen en daarmee de stijgende voedselprijzen blijft daarmee groot, nu Rusland zich heeft teruggetrokken uit de graandeal, zegt Thijs Geijer, sectoreconoom Voeding bij ING.

De overeenkomst die in juli werd gesloten werd juist gezien als cruciaal bij het oplossen van de krappe wereldvoorraden en het beheersbaar houden van het voedseltekort wereldwijd. Graan werd maandag bijna 6 procent duurder.

‘De graanprijzen leken juist na de graandeal in een rustiger vaarwater te zijn gekomen, na de piek eerder dit jaar. De sterke stijging laat echter zien dat de onvoorspelbaarheid van de prijzen in de komende maanden groot blijft en er nog altijd veel onzekerheid is in de markt’, aldus Geijer. De prijzen liggen daarbij nog altijd boven de normale niveaus van de afgelopen jaren.

Beschuldigingen over en weer

Rusland schortte zijn medewerking aan de graandeal dit weekend op vanwege aanvallen op schepen in de buurt van de Krim. Volgens Rusland zat Oekraïne achter die aanvallen. Het opschorten van de deal door Rusland is de laatste tegenslag in het voedselaanbod. De beslissing kan de wereldwijde voedselinflatie verergeren en zorgen voor meer honger als de prijsstijgingen aanhouden.

Turkije en de Verenigde Naties hopen het akkoord nog te kunnen redden. Moskou zei eerder al dat toekomstige stappen pas konden worden bepaald na een volledig onderzoek naar de aanval op zijn marinevloot. De VN, Turkije en Oekraïne kwamen zonder Rusland overeen zestien graanschepen te laten uitvaren die zich in Turkse wateren bevinden.

Meer dan 9 miljoen ton verscheept

Sinds het akkoord drie maanden geleden heeft de graancorridor de krapte op de graanmarkt verlicht. Oekraïne heeft meer dan 9 miljoen ton graan en andere voedingsmiddelen verscheept. Het akkoord heeft ook gezorgd voor lagere prijzen voor mais en tarwe ten opzichte van de pieken van eerder dit jaar. De overeenkomst verstrijkt op 19 november en ambtenaren in Moskou hadden al twijfels geuit over de vraag of zij hun deelname zouden verlengen.

Gewoonlijk is het Zwarte Zeegebied goed voor meer dan een kwart van de export van tarwe en gerst en ongeveer een vijfde van de maisladingen. Ook het grootste deel van de verzendingen van zonnebloemolie komt vanuit deze regio. Een vroegtijdige beëindiging van de graandeal kan ook een belangrijke exportroute voor meststoffen in gevaar brengen.