Samen

Deze Bakkerswereld staat alweer in het teken van het decemberassortiment. Het leek wel gisteren dat ik mijn laatste oliebol at en nu is het al bijna weer zo ver.
Greetje Dekker - Gutter, mede-eigenaar Bakkerij Kees Gutter, Monnickendam

Wat wordt aankomende kerst? Nog steeds corona? Een beetje corona? Of helemaal niet meer? Persoonlijk hoop ik helemaal niet meer, want al ben ik geen grote kerstfanaat, zo’n kerstontbijt alleen met je man is toch geen echte kerst. Kerst vier je samen, samen met familie en vrienden.

Die paar dagen met zijn tweetjes op de bank kwamen als geroepen.

Afgelopen jaar vond ik het trouwens echt niet erg dat er niet veel kon, want o jee wat was dat een heftige decembermaand. Corona hing boven ons hoofd, alles was anders, je moest alle wielen opnieuw uitvinden en het jaar duurde al zo lang. Dus die paar dagen met zijn tweetjes op de bank kwamen als geroepen.

En wat hebben we van die ‘coronadecembermaand’ veel geleerd. Vele nieuwe inzichten gekregen. Want was dat ‘anders’ dan zo slecht? Oliebollen bakken op meer locaties, veel gesjouw en een hoop werk. Leverde dat de extra omzet wel op? Wij hebben geleerd het echt veel beter kon dan hoe wij het voorheen deden… . Vier klantjes max in de winkel? Was dat toch stiekem niet lekker overzichtelijk? Het bestellen op tijdslots? Is dat niet áltijd handig?

Corona heeft ons geleerd dat de nieuwe manier eigenlijk beter, slimmer, sneller of goedkoper is.

Voor het eerst in 60 jaar waren we 2 januari dicht. We deden het onder meer vanwege een coronageval onder de broodbakkers en omdat onze bakkers al zoveel uren meer hadden gemaakt dan tijdens een normale kerst. Ook hadden mijn zus Els en ik zelf die extra dag echt even nodig. En is de omzet van 2021 erdoor onderuit gegaan? Is de wereld vergaan? Leven we allemaal nog? We zijn er nog!

Wij hebben het afgelopen jaar heel veel nieuwe inzichten gekregen, dingen die door corona anders moesten, je dwongen om iets anders te doen, iets los te laten. Ze hebben ons geleerd dat de nieuwe manier eigenlijk beter, slimmer, sneller of goedkoper is. Veel komt dus ook na corona niet meer terug.

Samen komt gelukkig wel weer terug, want uiteindelijk is veel stollen verkopen en een hoge kerstomzet leuk. Maar samen met lieve mensen de kerst mogen vieren is het allerbelangrijkste!