De Brabander en Kan foodambassadeurs van FIA

Meester Patissier Hidde de Brabander en culinair adviseur Tim Kan zijn aangesteld als ambassadeurs van de Food Innovation Academy (FIA). De Brabander is als manager van het IJscentrum al verbonden aan de FIA. Kan geldt in het mbo-onderwijs als dé grondlegger van de Chinese keuken.
Culinair chef Tim Kan is verbonden als ambassadeur aan de FIA.

Onderdeel van het ambassadeurschap is dat De Brabander en Kan uit naam van het samenwerkingsverband FIA in Vlaardingen masterclasses gaan organiseren. Deze moeten foodprofessionals, studenten en andere geïnteresseerden creatief gaan stimuleren, inspireren, enthousiasmeren en scholen op het gebied van patisserie, ambachtelijke ijsbereiding, chocolade en de Aziatische keuken.

Hidde de Brabander

Hidde de Brabander
Hidde de Brabander

Hidde de Brabander is een vertrouwd gezicht in de banket- en ijswereld in Nederland, maar ook daarbuiten. Hij is patissier, chocolatier, gespecialiseerd ijsbereider, auteur, bekend van onder meer 24Kitchen en Koffietijd en eigenaar van Dreams of Magnolia.

Ook schreef hij diverse boeken voor professionals en het vakonderwijs – zoals Patisserie en Chocolaterie. Binnenkort verschijnt een nieuw boek met de titel Glacerie. In 2018 behaalde De Brabander de hoogste titel die je als (banket)bakker in Nederland kunt verkrijgen: Meester Patissier.

De Brabander is ook verbonden aan het IJscentrum – het nationale opleidingsinstituut voor ambachtelijke ijsbereiders, waar hij sinds afgelopen zomer als manager de leiding heeft. Het IJscentrum is onderdeel van de FIA.

Tim Kan veelzijdig in Chinese keuken

Tim Kan

Tim Kan is een kind van ouders uit Hongkong en Shenzen. Hij groeide op in de keuken van het Chinese restaurant dat zijn vader en moeder runden in Schiedam. Daar begon zijn fascinatie voor de veelzijdige Chinese keukens, want elke regio in China heeft zijn eigen keuken. Hij ontwikkelde zich razendsnel tot chef, specialist en ambassadeur.

De missie van Kan is om Nederland nader kennis te laten maken met het uitgebreide smaakpalet en de enorme hoeveelheid aan bijzondere gerechten en ingrediënten uit één van de grootste landen ter wereld. Hij nodigt daarom graag Nederlandse chefs en leerling-koks uit om met hen de route naar een carrière in een Chinees specialiteitenrestaurant te professionaliseren en te versoepelen.

Maaltijden voor supermarkten

Kan is als culinair adviseur verbonden aan meerdere organisaties. Hij geldt in het mbo-onderwijs als dé grondlegger van de Chinese keuken. Voor supermarkten als Albert Heijn en internationals als Delhaize en Superunie deed hij onderzoek en ontwikkelde hij maaltijden.

Ook is hij spreekbuis van een groot aantal Aziatische restauranthouders in Zuid-Holland. Steeds met als doel de verschillende Chinese keukens een podium te geven. In die hoedanigheid heeft Tim Kan zich ook verbonden aan de FIA.

Masterclasses

De Brabander en Kan gaan hun kennis en kunde via de FIA verder etaleren. In dat kader worden er momenteel vier masterclasses voorbereid rond ijs, patisserie en de Aziatische keukens. Die worden in februari/maart online ‘uitgezonden’ via de kanalen van de FIA.

Daarnaast zetten de beide specialisten zich in om via andere FIA-events als Kennis Cafés, nog op te zetten Smaak Cafés en de socials, het imago van food in de bredere zin en dat van ijs(patisserie) en Aziatisch koken specifiek, te promoten.

Wat is de FIA?

De FIA wordt ook wel het clubhuis van de voedingsmiddelenbranche in Zuid-Holland genoemd. Maatgerichte vakopleidingen in food staan er centraal. Het is een unieke plek waar verder ondernemers elkaar ontmoeten, relaties ontvangen en samen met mbo-, hbo- en wo-studenten onderzoek doen. FIA is ook een kennis- en innovatiecentrum. Foodstudenten mbo en hbo, krijgen hier hun praktijklessen en werken samen met bedrijven aan innovaties.

FIA krijgt gestalte in een pand aan de Industrieweg in Vlaardingen. Het gebouw telt vier verdiepingen. Op de begane grond komt een Try&Taste: een ruimte waar events, koffie en sensoriek een centrale rol gaan spelen.

Testcenter

Op de eerste verdieping zit het testcenter: een plek waar allerlei productiemachines worden opgesteld. Hbo- en mbo-studenten leren er mee werken, professionals kunnen er testen en het bedrijfsleven kan er processen verbeteren. Het IJscentrum is op deze etage ondergebracht. De tweede verdieping telt drie laboratoria voor praktisch en toegepast onderzoek en praktijklessen. De derde en laatste etage herbergt een auditorium, workshopruimte met zeven proefkeukens, een meetingpoint, instructieruimte voor zij-instromers en vergaderzaal.

Een luchtbrug tussen het FIA-pand en de naastgelegen productielocatie van Royal Steensma Bakery Ingredients geeft toegang tot de Bakery Innovation Academy (BIA) waar het bakkerijdeel van de FIA gestalte krijgt.