Bijna 95 procent scholieren ontbijt dagelijks

Van kinderen van 4 tot en met 12 jaar ontbijt bijna 95 procent dagelijks. In 2008 was dat nog 80 procent. Minder positief is het percentage dat gezond ontbijt: slechts 3 procent ontbijt volgens het gezonde optimum: de Schijf van Vijf.

Dat blijkt uit de Ontbijtmonitor, een jaarlijks onderzoek naar ontbijtgedrag van basisschoolleerlingen, dat elk jaar wordt uitgevoerd in het kader van het Nationaal Schoolontbijt.

Weinig groente en fruit

Bij gezinnen met kinderen staat vooral weinig groente (12%) en fruit (26%) op de ontbijttafel, blijkt uit de Ontbijtmonitor. De gemiddelde ontbijttijd is 19 minuten, maar naarmate kinderen ouder worden, nemen ze minder tijd voor hun ontbijt (van 21 minuten in onderbouw naar 17 minuten in bovenbouw). Slechts 60% van de gezinnen geeft aan in een ontspannen sfeer te ontbijten. Van de ondervraagde kinderen ontbijt 43% achter een scherm: tv, computer, tablet of smartphone.

Ontbijten in het Concertgebouw, dat gebeurt natuurlijk niet zo vaak.

Het Nationaal Schoolontbijt is vanochtend muzikaal van start gegaan in het Koninklijk Concertgebouw, waar zangeres Willeke Alberti en dirigent Paavo Järvi de kinderen warm onthaalden en met hen mee ontbeten.

Uitgebreid ontbijtpakket

Aan het landelijke educatieve ontbijtevenement doen meer dan half miljoen kinderen op 2.750 basisscholen mee. En in 250 gemeenten brengen schoolklassen hun burgemeester een ontbijt in het stadhuis. Het gezonde ontbijtpakket is volledig samengesteld volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Kinderen kunnen kiezen uit volkorenbrood, -bolletjes en -krentenbollen, volkorencrackers, glutenvrij brood, halvarine, 30+ kaas, appelstroop, 100% pindakaas, tuinkers, yoghurt, muesli, melk, thee, komkommers en appels. In het pakket vinden kinderen ook feestelijke placemats, kleurrijke klassenposters en voor thuis een Fabeltjeskrantkalender met allerlei handige ontbijttips. Het Nationaal Schoolontbijt heeft de steun van onder meer Jongeren Op Gezond Gewicht, de Maag Lever Darm Stichting, de Nederlandse Coeliakie Vereniging en Gezonde School.

Lesmateriaal

Naast het gezonde ontbijtpakket ontvangen alle scholen ook nieuw en vernieuwd lesmateriaal voor alle groepen. Er zijn animatiefilmpjes die in klas de tongen losmaken en de online Ontbijtmeter helpt kinderen te ontdekken hoe gezond hun ontbijt is en hoe ze het kunnen verbeteren. En er is een nieuwe les over de Vijf Vuistregels van het ontbijt.

Binnenhofontbijt

Buiten de opening en de ontbijtjes op scholen en in stadhuizen staat op dinsdag 5 november het Binnenhofontbijt op het programma. Dan schuiven Haagse schoolkinderen in ProDemos aan tafel met leden van de Eerste en Tweede Kamer en staatssecretaris Paul Blokhuis.

Ze spelen dan een Quiz over de resultaten van het ontbijtonderzoek. Op vrijdag 8 november sluiten schoolkinderen de 17e editie af tijdens een ontbijt met burgemeester Ron König in het stadhuis van Deventer. Daarbij overhandigt hij de cheque aan Het Vergeten Kind namens alle burgemeesters die met een donatie aan dit goede doel symbolisch voor hun ontbijtje betalen.

Superpartner, bakkers en productpartners

De samenwerking met Superpartner Aldi Nederland maakt het mogelijk en makkelijk om alle ontbijtpakketten op de scholen te bezorgen. Aldi levert bovendien vrijwel al het verse brood.

Honderd deelnemende bakkers

Zo’n 100 bakkers uit de buurt zorgen ook voor het brood en de bezorging. Daarnaast dragen verschillende productpartners bij aan het ontbijtpakket: Bakker Leo met glutenvrij brood, Hollandia met volkorencrackers, Blue Band met halvarine, de Nederlandse Zuivel Organisatie met kaas, melk en yoghurt, Canisius met appelstroop, Calvé met 100% pindakaas, Quaker met muesli, Pickwick met thee en Koppert Cress met tuinkers.