Tholen heeft nieuw streekproduct: het Tholenaartje

Vier lokale ondernemers hebben een nieuw streekproduct van Thoolse bodem bedacht: het Tholenaartje. De eerste koekjes zijn vrijdag 24 mei overhandigd aan de burgemeester van Tholen, mevrouw Ger van der Velde, op boerderij De Duivekeet in Oud-Vossemeer.

De afstand tussen boer en burger is best groot, vindt boerin Mariët Reins-Hage uit Oud-Vossemeer. Daarom nam zij twee jaar geleden het initiatief voor de ontwikkeling van het Tholenaartje en de oprichting van een werkgroep.  Dat resulteerde afgelopen vrijdag in de presentatie van het eerste officiële koekje. Het Tholenaartje moet ertoe bijdragen dat boeren in de regio Tholen meer van zichzelf laten zien.

Tarwe van eigen land

Manuela van der Heijden bakt de koekjes. Foto’s: Hage

De tarwe voor het koekje wordt geteeld door Reins-Hage zelf, de bloem wordt gemalen op de molens van de Vossemeerse molenaar Corneel Droogers, het Zeeuws spek dat in de koeken verwerkt is, komt van Slagerij Slager in St. Annaland en de koekjes worden gebakken door Manuela van der Heijden van het Baklokaal uit Roosendaal. Manuela is onder meer bekend van haar deelname aan het tv-programma Heel Holland Bakt in 2016.

Zeeuws zoet en zout

Het idee voor een Thools koekje ontstond twee jaar geleden al. Na vele bakproeven heeft Manuela van der Heijden een koekje ontwikkeld waarin zoet en (Zeeuws) hartig bij elkaar komen. Tijdens de ontwikkeling van het nieuwe Zeeuwse streekproduct is de werkgroep onder meer geholpen door de landbouworganisatie ZLTO.