Ondernemers laten nieuwetijdse creaties proeven in Het Sieraad

Op de tentoonstelling De Kunst van Brood van 9 tot en met 12 mei in Amsterdam verbeelden niet alleen gerenommeerde kunstenaars die hun ideeën over brood. Diverse ambitieuze ondernemers maken op een eigentijdse manier new business van het oeroude product brood.
Op de markt zijn zes verschillende broodijssmaken te proeven. Foto's: De Kunst van Brood

Wat hebben bierbostel en brood met elkaar te maken? En ijs en brood? Wat doe je eigenlijk met oud brood? In het project De Kunst van Brood weten ondernemers brood een nieuwe waarde te geven in een tijd waarin tegenwoordig anders naar voeding wordt gekeken dan een aantal jaar geleden.

Bijzondere markt

De expo en de markt worden in het atrium van Het Sieraad in Amsterdam gehouden.

De ondernemers vormen van 9 tot en met 12 mei samen een markt in Het Sieraad in Amsterdam, waar bezoekers allerlei nieuwetijds producten kunnen proeven en kopen, die allemaal iets met brood te maken hebben. Zij hebben zich net als de kunstenaars laten inspireren door de veelzijdigheid van brood.

De Tweede Jeugd is een van de deelnemers aan de markt. Ondernemers Manuel en Benjamin maken zich sterk om onverkocht brood uit de bakkerij een nieuw leven te geven in de vorm van allerlei nieuwe eindproducten zoals tosti’s, crostini’s en broodpudding. Daarmee hebben zij een belangrijke start gemaakt om het weggooien van brood structureel te verminderen.

Mama Madina, de winnaar van de Amsterdam Foodpitch, maakt glutenvrij zuurdesem brood en laat het de bezoekers van de tentoonstelling proeven.
Mevrouw de Molenaar, een bevlogen bakker en molenaar uit het Friese Witmarsum bouwt haar molen na in het atrium.

Zes smaken broodijs

Hoe het is om de smaak van brood terug te proeven in andere producten, zoals ijs, laat Ola Lanko proeven. Ze maakt ijsjes met broodsmaak, zes verschillende maar liefst. ‘Een smaak die iedereen kent en dagelijks proeft, ervaar je door de andere vorm en temperatuur veel bewuster’, aldus Lanko.

Door de vele scheikundige processen die plaatsvinden bij broodbakken, bevat brood ingrediënten die ook voor andere producten goed gebruikt kunnen worden. Zo maken meesterdistillateur Nico en Bakker Chris jenever van oud brood onder de naam Bakers Best. Met die jenever weten ze ook weer heerlijke cocktails te brouwen, waarbij ze fruit redden uit de afvalbak.