Gepassioneerde Van Otterloo in BinnensteBuiten

Het tv-programma BinnensteBuiten besteedt in de uitzending van woensdag 27 maart aandacht aan Bakkerij Tom van Otterloo in Arnhem, waar onder meer Velps Volkoren wordt gebakken. Het volkorenmeel komt van de Witte Watermolen in Sonsbeek. Presentator Alain Caron verdiept zich in het maal- en bakproces en maakt een gerecht met brood van Van Otterloo.
Tom van Otterloo en Alain Caron aan de slag in de bakkerij. Foto: Van Otterloo

Het onderwerp van de uitzending is: hoe maak je meel en wat kan een bakker van het meel maken? Tv-kok Alain Caron bezoekt eerst Molenplaats Sonsbeek, dat bestaat uit de Molenschuur en de Witte Watermolen in Park Sonsbeek.

Velps Volkoren

Met meel, dat door vrijwilligers in de molen wordt gemalen, gaat de van origine Franse kok naar bakker Tom van Otterloo in de Steenstraat in Arnhem, die dit jaar het 25-jarig bestaan van zijn bedrijf viert. Van Otterloo is een duurzaam werkende bakker in Arnhem en Rheden, die de circulaire economie hoog in het vaandel heeft.

‘Mijn kindjes’

De bakker praat in de uitzending gepassioneerd over zijn vak en de broden die hij bakt. ‘Het zijn mijn kindjes, helemaal handgemaakt met graan dat lokaal wordt geteeld en gemalen. Het is een duurzaam product’, legt hij uit in de uitzending. ‘Puur natuur, duurzaam, met smaak. Je maakt het met je handen, en met je verstand, maar vooral met je handen creëer je iedere dag weer iets moois. Iets waar andere mensen blij van worden.’

‘Dit is aards, zo moet het zijn’

Als hij het Velps Volkoren doorsnijdt, zegt Van Otterloo: ‘Dit is aards, dit is brood, het moet zo zijn. Daar word je blij van. Ik ben bakker, ambachtsman, dan wil je toch dit.’

Bekijk de uitzending hier

Denken aan onze planeet

Op duurzaamheid en smaak ligt voor de Arnhemse bakker de nadruk. De duurzaamheid stopt hij in zijn producten. ‘Ik vind dat we met z’n allen deze planeet een stukje beter moeten maken. En dat kan alleen maar als we met ons allen in ons hoofd een slag gaan maken en anders leren denken. Dat houdt in dat we niet meer aan onszelf moeten denken maar met ons aan onze planeet.

Hij past deze filosofie in zijn hele bedrijf toe. Zo is zijn winkel in de Steenstraat in Arnhem vrijwel volledig opgebouwd van bestaande materialen uit de buurt. ‘Sloopmateriaal dat ze weg wilden gooien, dat hebben we gewoon hergebruikt.’

Taart met brood, duif en vijgen

Tv-kok Alain Caron, bakker Tom van Otterloo en molenaar Lidy Bruntink proeven het resultaat. Beeld: screenshot

Alain Caron gaat vervolgens met het brood aan de slag. ‘We gaan een taart maken van brood, appel, duif en vijgen maken.’

Het gerecht krijgt van Caron de naam ‘De droom van de molenaar en de bakker‘.