Kunst afkijken op de Bakkersvak

Met plezier heb ik zojuist de blog gelezen van Arend Kisteman. ‘Vraag entreegeld voor een kaartje Bakkersvak’ trok mijn aandacht. Hij was op de Bakkersvak geweest in 2016 en het was er druk. Heel druk schreef Arend. Vooral waar er gegeten kon worden.

Afgelopen zaterdag liep ik door de stad. Het was koud, zwaar bewolkt en het miezerde. Er liepen weinig mensen op straat en wat mij opviel: er was een opstopping bij het straatloket van de Hema. En er stond een drom mensen voor de schuifpui van een patatzaak. Ook bij de lokale Bakker Bart stonden er mensen in de deuropening, maar verder leek het wel een maandag.

Ik liep verder en kwam op de markt achter het gemeentehuis. Ook hier was het niet echt druk maar weer viel op dat bij de viskramen, de poelier en de marktbakker de meeste mensen stonden. En net als op de Bakkersvak werd er het nodige geconsumeerd. ‘Waar mensen zijn, komen meer mensen’,  hoorde ik mijzelf hardop denken.

Eigenlijk zou Arend in 2017 weer naar de Bakkersvak moeten gaan en een uiterste inspanning moeten leveren om wel bij een stand te komen waar je kunt eten. Dan kan hij zien waarvoor de mensen en masse komen, wat hij wellicht zelf ook in zijn winkel of op straat kan gaan verkopen. Arend, jij wil toch ook drommen mensen voor je winkel die zich verdringen om jouw producten te hebben? Het …. wat is dat-effect?

Daarvoor moet je misschien wel naar de Bakkersvak! Mooi gratis nog dit jaar. Scheelt toch weer €30 en dat is mooi meegenomen. En Arend, het gaat je wellicht nog meer opleveren.

Hoe dan ook, vakbladen, vakbeurzen, congressen, bedrijfs- en ondernemersverenigingen blijven belangrijk voor ondernemers. Ze laten je kijken in de keuken van iemand anders, nemen vooringenomen meningen weg en blijven een bron van inspiratie. Het gras bij andere ondernemers lijkt vaak groener, maar is het dat werkelijk?

Een recent verschenen artikel online door FSIN (FoodService Instituut Nederland) vertelt over het congres Food Retail meets Foodservice. Gastsprekers van onder meer La Place, AH to go en ’t Stoepje alsmede hoogleraar Laurens Sloot hielden een betoog. Zeer de moeite waard om te lezen met name voor ondernemers die besluiten op zondag niet naar de Bakkersvak te gaan. Lekker lui met de iPad op schoot en toch de kunst afkijken bij andere aanbieders in de foodsector. Het kan, ook met www.bakkerswereld.nl De zoute koekjes of het lekkerste saucijzenbroodje moet dan maar uit de eigen winkel komen.

Succes met ondernemen.