Nederland start groot onderzoek naar gezondheidseffect tarwe

Nederland neemt het voortouw in een groot, internationaal onderzoek naar de vraag of je ziek kunt worden van brood. De studie, die anderhalf miljoen euro gaat kosten, moet uitwijzen wat er waar is van de verhalen over gezondheidsklachten veroorzaakt door granen. Naar verwachting worden de eerste resultaten over een jaar bekend.
Emeritus hoogleraar Fred Brouns. Foto: Ton Kastermans

Fred Brouns, emeritus hoogleraar gezonde voeding aan de Universiteit Maastricht, is initiatiefnemer van de studie. ‘Er is een angstcultuur rondom eten aan het ontstaan’, zegt Brouns vrijdag in de Volkskrant. ‘Daarom gaan wij het hele proces, van het telen van tarwe tot en met het bakken van het brood, onderzoeken.’

Geregeld legt Brouns – ook op bijeenkomsten voor de bakkerij – uit dat slechts een tot anderhalf procent van de bevolking de darmziekte coeliakie ontwikkelt, een ernstige vorm van glutenintolerantie. En slechts een kwart procent van de bevolking heeft een tarweallergie, maar mensen roepen geregeld dat ze die hebben.

UM, WUR en NBC

Daarover moet meer duidelijkheid komen, vinden de onderzoekers. Behalve de Universiteit Maastricht, die het onderzoek leidt, doen onder meer de Universiteit van Wageningen (WUR) en het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) mee. Het is de eerste keer dat de gezondheidseffecten van granen zo uitgebreid in een gecontroleerde studie onder de loep worden genomen.

De wetenschappers willen verschillende varianten van granen als emmertarwe, broodtarwe en spelt uitzaaien op proefveldjes. Op het ene veldje worden de granen biologisch geteeld met organische mest, zoals koeienpoep en plantenafval. Op het andere veldje krijgen de granen een reguliere behandeling met bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Ook het bakproces van gistbrood en zuurdesembrood wordt nauwkeurig bestudeerd.

Vraagtekens wegnemen

Uiteindelijk krijgen 90 proefpersonen met de diagnose ‘prikkelbare darmsyndroom’ verschillende soorten brood te eten, terwijl de onderzoekers hen uitgebreid bestuderen en vergelijken met gezonde deelnemers. Naar verwachting over een jaar zullen de eerste resultaten bekend worden. ‘Daarmee hopen we de grote vraagtekens die er nu nog zijn te kunnen wegnemen’, aldus Brouns.