Glutenvrij banket wint terrein

De markt van glutenvrije, lactosevrije en suikervrije producten blijft groeien. Het aanbod verbreedt naar banket. De consument beschouwt deze producten steeds vaker als een bewuste keuze voor gezond leven. Dat bleek tijdens de Free From Food/Functional Food Expo.
Delen:

De vierde internationale vakbeurs die ditmaal werd gehouden in RAI Amsterdam, toonde innovaties in glutenvrij, lactosevrij, suikervrij en trends in health & vital foods.

Cosenza toonde op Free From Food Expo een assortiment glutenvrij dat het bedrijf in de komende maand op de markt brengt. Niet alleen focaccia, broodjes en granenpuntjes, maar ook stroopwafels, bokkenpootjes en lange vingers bevatten geen gluten. De producten, gebaseerd op exclusief ontwikkelde recepturen, zijn geproduceerd met een specifiek glutenvrij rijsproces bij een glutenvrije bakkerij. ‘Het brood blijft zacht in de verpakking, is vier maanden houdbaar, hoeft ook uit de vriezer niet te worden opgewarmd en is mooi krokant af te bakken’, vertelt Rob Roffel van Purefood.

‘Brood is het belangrijkste product voor de consument die geen gluten mag, maar ook steeds meer mensen zien de voordelen van glutenvrij, zoals de gezondheidsbewuste consument. Deze markt groeit gestaag. Dit segment wordt doodgewoon voor bakkers, net als koolhydratenvrije producten, tarweproducten en spelt’, constateert Roffel.

Victor Driessen

Victor Driessen brengt Vix Mix kant-en-klare broodmixen voor bakkers. ‘De mixen zijn leverbaar in drie varianten waarvan twee glutenvrij. Ze zijn bovendien E-nummer-, lactose- en suikervrij’, vertelt Timo de Jong van het bedrijf. De ‘broodapotheker’ in Den Haag wil dit assortiment volgend jaar naar tien varianten uitbreiden. ‘Met de zeven Laafse Mixen op natuurlijke basis, die nu ook in balen leverbaar zijn, kan de bakker zelf onderscheidend brood produceren’. Het bedrijf werkt samen met Femke’s Foodies, dat glutenvrij bakbananenmeel op de markt brengt.

Ireks

Ireks wil met glutenvrije en veganistische producten verder verbreden naar de voedingsbewuste consument. ‘Met onder andere glutenvrije American Cookies breiden we glutenvrij nu verder uit naar banket’, zegt Leo van Aerle van Ireks. ‘Dit product is qua smaak niet meer te onderscheiden van de reguliere koekjes’.

Glutenvrije koekjes van Ireks. Foto: Ireks
Glutenvrije koekjes van Ireks. Foto: Ireks

‘Glutenvrij heeft zich als product ontwikkeld, waarbij het segment glutenarm een markt is voor een bredere doelgroep en wellicht ook interessant is voor de bakker’, ziet Van Aerle. ‘Bakkers die zelf glutenvrije producten produceren, moeten deze producten glutenarm noemen of zij moeten volledig glutenvrij produceren, iets wat in een reguliere bakkerij vaak niet mogelijk is.’

De bakker wordt met een glutenarm assortiment interessant voor een bredere doelgroep zoals sporters. Ook consumenten die enkele keren per week vleesloos eten zullen bewust kiezen voor dit segment, denkt Leo van Aerle. ‘Hier liggen kansen, want veel consumenten die tarwe-intolerant zijn kopen nu glutenvrije producten in de supermarkt. Coeliakiepatiënten gaan uiteraard uitsluitend naar gespecialiseerde glutenvrije bakkerijen.’

Met Veggie Korn veganistisch brood dat Ireks dit jaar op de markt brengt, richt de grondstoffenleverancier zich op de reguliere consument en op veganisten. Deze doelgroep maakt ongeveer 2 procent uit van de 10 procent vegetariërs. ‘Veganistisch brood en ook de nieuwe vegacake bieden verkoopkansen voor met name die deeltijdveganisten’, aldus van Aerle. ‘Veggie Korn is straks als mix verkrijgbaar. De bakker kan het product in het begin eenmaal per twee weken produceren waarna het, door de speciale verpakking, twee weken houdbaar is.’

Odenwald

Ook Dico Jansen van Odenwald Organic uit De Meern ziet glutenvrij steeds meer als een keuze van gezondheidsbewuste kopers. De biologische bakkerij brengt zuurstofarm verpakt (zav) bake-off-brood nu ook in een glutenvrije variant. Met glutenvrije muffins en brownies verruimt de bakkerij de eetmomenten voor consumenten die zonder gluten willen of moeten eten. Odenwald heeft sinds enkele maanden een 100 procent cleanlabel broodlijn zonder toevoegingen in diepvries bake-off.

Biologische bakkerij Odenwald brengt zav-verpakt bake-off-brood nu ook glutenvrij.
Biologische bakkerij Odenwald brengt zav-verpakt bake-off-brood nu ook glutenvrij.

BFree

Het Ierse BFree presenteerde broodproducten die geen tarwe, gluten, lactose, soja, ei en noten bevatten. De vetarme en vezelrijke producten zijn geschikt voor vegatariërs en veganisten. De lijn bestaat uit broodjes, pittabroodjes, meergranen, quinoa en chia wraps en bagels.

BFree brengt producten zonder tarwe, gluten, lactose, soja, ei en noten.
BFree brengt producten zonder tarwe, gluten, lactose, soja, ei en noten.

Yam levert een lijn dagvers brood die vrij is van tarwe, gluten, lactose, koemelk, ei, suiker en bakkersgist. Een nieuw product is het biologische desembrood. De bakkerij won in 2014 de Jaarprijs Goede Voeding.

Minicakes

De Belgische ambachtelijke wafelbakkerij Dimabel, gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van biologische, fairtrade, dieet-, suikervrije en conventionele wafels, introduceert Biscovit glutenvrije wafels. Het product is tevens suikervrij en geproduceerd met een zetmeelmix van mais en aardappel, rijstbloem en plantaardige oliën.

Een andere buitenlandse beursdeelnemer, Ernst Böcker GmbH & Co KG, producent van glutenvrije zuurdesembroden, lanceerde minicakes zonder gluten. De cakes zijn lactosevrij en geschikt voor veganisten.

Ernst Böcker GmbH & Co KG lanceerde minicakes zonder gluten en lactose.
Ernst Böcker GmbH & Co KG lanceerde minicakes zonder gluten en lactose.

Het Zweedse familiebedrijf MixWell brengt kant-en-klare glutenvrije broodmixen in zowel basismeel voor de broodproductie als in mixen voor glutenvrij banket op de markt.

Leader Foods OY uit Finland speelt in op de enorme groeimarkt van superfoods met de Barebar – een candybar met fruit en bessen, zaden en noten. De repen zijn er ook in een biologische variant.