'Omvang Borgesius en Bakkersland verschilt niet sterk'

Bakkerij Borgesius in Stadskanaal is in gesprek met branchegenoot Bakkersland om dit concern mogelijk over te nemen, zo meldt Bakkerswereld deze week. Enerzijds is dat opmerkelijk omdat Bakkersland ruim drie keer zo groot is als Borgesius, anderzijds is het omvangverschil aanzienlijk kleiner als wordt gekeken naar de zogenaamde Ebitda van beide bedrijven. Een analyse.

Het kleinere verschil wordt duidelijk uit een beschouwing van analist Frank Kroeze van Annual Insight. Kroeze houdt beide bedrijven tegen elkaar aan om tot een vergelijking te komen.

Hieruit blijkt dat in omzet gemeten Bakkersland ruim drie keer zo groot als Borgesius: Borgesius had in 2014 een omzet van €126 miljoen; Bakkersland staat te boek met een omzet van €407 miljoen in 2014. Met vijftien bakkerijen is Bakkersland ook fysiek duidelijk marktleider.

Echter, gemeten in Ebitda is het omvangverschil aanzienlijk kleiner, stelt Kroeze. Ebitda staat voor: inkomsten voor aftrek van interest, belastingen, afschrijvingen op activa, en afschrijvingen op leningen en goodwill.

‘Aangezien Ebitda een belangrijke graadmeter is in overnametrajecten, is dit een relevant inzicht’, aldus Kroeze. De Ebitda van Bakkersland zou in 2014 uitkomen op €19,5 miljoen; die van Borgesius op €15 miljoen.

Hogere marge

Het geringere verschil komt voort uit de hogere marge die Borgesius realiseert, wat vooral een gevolg is van lagere bedrijfskosten bij Borgesius. De bedrijfskosten bij Bakkersland bedragen 50,6% van de omzet, terwijl dit bij Borgesius 40% is. Daarnaast bestaan er diverse andere verschillen tussen Bakkersland en Borgesius.

De omzet van Bakkersland is de afgelopen jaren afgenomen, onder meer als gevolg van de verkoop van de diepvriesactiviteiten en de worst- en saucijzenbroodjesactiviteiten. Dit maakte onderdeel uit van een strategische heroriëntatie, die was gericht op dagvers brood. Ondanks de reorganisatie staan de resultaten van Bakkersland nog wel onder druk. De Ebitda daalt van 6,8% in 2011 (€30,7 miljoen) naar 4,8% in 2014 (€ 19,5 miljoen).

De afgelopen jaren is Borgesius sterk gegroeid (omzet sinds 2007 meer dan verdubbeld). Echter, sinds 2011 slaagt het bedrijf er volgens Kroeze niet in om de omzetstijgingen te vertalen in een hoger operationeel resultaat.

Overigens probeerde Private Equity firm Parcom (onderdeel van ING en grootaandeelhouder van Bakkersland) Bakkersland in 2011 ook al te verkopen. Destijds ging de verkoop naar verluidt niet door doordat de beoogde verkoopprijs niet is geboden.

Klik hier voor de volledige analyse.