Oonk Leerbedrijf van het Jaar 2008

Het kan niet op voor Bakkerij Oonk. Na enkele weken ervoor in studio 21 in Hilversum al tot Bakkerij van het Jaar te zijn verkozen volgde op 23 april in de Vakschool Wageningen het toetje. De Enschedese Heerlijk&Heerlijk bakkerij werd tijdens de Jeugdvakwedstrijden MBO uitgeroepen tot Leerbedrijf van het Jaar 2008. Dat gebeurde in het bijzijn van zeven kersverse kampioenen van Nederland.
attachment-001_food-image-BAK4078I01

Het kan niet op voor Bakkerij Oonk. Na enkele weken ervoor in studio 21 in Hilversum al tot Bakkerij van het Jaar te zijn verkozen volgde op 23 april in de Vakschool Wageningen het toetje. De Enschedese Heerlijk&Heerlijk bakkerij werd tijdens de Jeugdvakwedstrijden MBO uitgeroepen tot Leerbedrijf van het Jaar 2008. Dat gebeurde in het bijzijn van zeven kersverse kampioenen van Nederland.

Kenniscentrum Kenwerk, dat een brug slaat tussen onderwijs en bedrijfsleven, organiseert de verkiezing Leerbedrijf van het Jaar in opdracht van vertegenwoordigers uit de bakkerijsector. Bij de beoordeling kijkt de jury naar aspecten als: betrokkenheid bij het opleidingsproces, visie op opleiden, ontwikkelen van een opleidingsplan, personeelsbeleid en de opleidingsresultaten. Uit het juryrapport blijkt dat Oonk de zaakjes niet alleen mooi op papier heeft staan, de begeleiding van de leerlingen wordt op een voortreffelijke wijze écht in de praktijk gebracht.

Open
‘Het is net of na 17 jaar hard werken alles er uit komt. Voor de prijs die we vandaag krijgen, moet ik vooral mijn personeel complimenteren. Onze praktijkopleiders staan dag in dag uit, klaar voor de studenten die hier stage lopen’, liet een blij verraste eigenaar Marc Oonk kort na de bekendmaking in Wageningen weten. ‘Het opleiden en coachen hoort bij ons vak’, voegde praktijkopleider Henri de Groot er aan toe. ‘Het hele jaar door hebben we leerlingen en er zijn zes begeleiders van Oonk verantwoordelijk voor. Ik coördineer het geheel, waaronder de contacten met het ROC Twente. De leerlingen zijn heel open naar ons en wij naar hen. Dat geeft het beste resultaat.’

Gedrevenheid
Volgens de jury heeft Oonk volop aandacht voor de ontwikkeling van het persoonlijk functioneren en vakmanschap van de leerlingen. Daar wordt de begeleiding op afgestemd. De betrokkenheid, het plezier en de gedrevenheid van de leerlingen bij het praktijkleren maakten grote indruk op de beoordelaars. In de finale streed Oonk tegen Bakkerij Hagedoren, de Echte Bakker uit Hoensbroek (jury: sociaal betrokken bedrijf, waar leerlingen zich thuis voelen) en Bakkerij van Esch in Zevenhuizen (jury: onderneming zoekt een balans tussen maatschappelijk en economisch ondernemen).
Vorig jaar won Lex Verkley uit Soest de hoofdprijs. Hij overhandigde de beker aan Oonk en bereidde hem in de vakschool voor op wat komen gaat, want het heeft Verkley geen windeieren gelegd. ‘We kregen volop media-aandacht van onder meer SBS6 en regionale pers. We kunnen nu nog steeds kiezen uit leerlingen en draaien 45 procent meer omzet. Het belang van jonge medewerkers wordt nog wel eens onderschat, maar het is de basis van een goed lopend bedrijf’, aldus Verkley die zich meer coach dan werkgever voelt voor zijn medewerkers en dus ook voor de leerlingen die bij hem werken.

Bal der kampioenen

Het is jaarlijks een spannend gebeuren voor de talentvolle bakkers in spe als ze zich bij aankomst in de Vakschool Wageningen eerst in bakkerskleding hijsen, daarna gezamenlijk op de foto worden gezet en vervolgens in de praktijklokalen het startsein voor de MBO-vakwedstrijd krijgen.

De regiokampioenen 2008 van iedere klasse streden woensdag 23 april om de nationale titels. Tijdens het kampioenschap moesten de deelnemers binnen vier en een half uur de producten maken. De brood- en banketcreaties werden onder meer beoordeeld op volume, kleur korst, fijnheid rijs/aroma, bakaard, smaak, model/vorm en de totale indruk. Het leverde zeven trotse nationale kampioenen op. Onder hen Abdessamad Acharki. De leerling van ROC Eindhoven won de titel Banketbakken en is werkzaam bij Patisserie de Rouw in Vught. ‘Dat ik in de prijzen zou vallen, verbaast me niet maar een eerste prijs had ik echt niet verwacht’, zegt de 20-jarige Acharki die in de toekomst een eigen bakkerij wil beginnen. Zijn kracht? ‘Als je hem iets voordoet, kan hij het in een mum van tijd zelf. Een talent’, maait een voorbijlopende collega de winnaar het gras voor de voeten weg.

Alle uitslagen Nederlandse Kampioenschappen MBO
Assistent Bakken
Eerste: Dorien Halfman Graafschap College
Tweede: Marco Nieuwehuijse ROC Zeeland
Derde: Rick Mulder Deltion College
Broodbakken
Eerste: Tim Warners Drenthe College
Tweede: Mark Wouters ROC Eindhoven
Derde: Gregor Houterman Graafschap College
Brood- en banketbakken
Eerste: Kiki van Gageldonk Cingel College
Tweede: Henry Klok Noorderpoort College
Derde: Cissy Voorend Horizon College
Banketbakken
Eerste: Abdessamad Acharki ROC Eindhoven
Tweede: Olivier van de Vondervoort ROC Nijmegen
Derde: Liene Kruze Noorderpoort College
Derde: Lonneke van Roosmalen Cingel College
Allround broodbakken
Eerste: Marco Lenes Vakschool Wageningen
Tweede: Gerard Vreugdenhil Zadkine
Derde: Thomas Traats Cingel College
Allround brood- en banketbakken
Eerste: Robin Hoedjes Horizon College
Tweede: Robert de Ruijter Da Vinci College
Derde: Jaimy van de Velde ROC Zeeland
Allround banketbakken
Eerste: Jeroen Kemps ROC Eindhoven
Tweede: Don Frederiks ROC Amsterdam
Derde: Reinier Schouten ROC Rijn-IJssel

Behalve een lint, een medaille, een oorkonde en de eer kunnen sommige kampioenen een mooi vervolg verwachten. De winnaars in de klasse allround broodbakken en klasse allround brood- en banketbakken worden uitgenodigd om in oktober mee te doen aan een Europese wedstrijd waar leerlingen uit tien landen deelnemen. Deze wedstrijd wordt vooraf gegaan door een skate-off. Op voordracht van de Stichting Jeugdvakwedstrijden kan de kampioen van Nederland in de klasse allround banketbakken en de tweede en derde prijswinnaar in het najaar 2008 meedoen aan de wedstrijd om de Gouden Gard. De kampioen van Nederland in de klasse banketbakken participeert in de strijd om de Geert Griever trofee.