Top Bakkers bezoeken Top Bakkers

Ook Wim Doedens was nog van de partij. De directeur van Top Bakkers zwaaide 1 mei af, maar op 26 maart nam hij deel aan een door zijn organisatie georganiseerde toer met zeventig bakkerondernemers door het land. Met twee touringcars werden drie prominente Top Bakkers aangedaan. Route: Apeldoorn- Utrecht–Malden–Middelburg. Doel: leren van elkaar.
attachment-001_food-image-BAK4073I01

Ook Wim Doedens was nog van de partij. De directeur van Top Bakkers zwaaide 1 mei af, maar op 26 maart nam hij deel aan een door zijn organisatie georganiseerde toer met zeventig bakkerondernemers door het land. Met twee touringcars werden drie prominente Top Bakkers aangedaan. Route: Apeldoorn- Utrecht–Malden–Middelburg. Doel: leren van elkaar.

Apeldoorn is de thuishaven van Top Bakkers en het vertrekpunt van een lange busrit door het land. Op de vroege woensdagochtend van 26 maart wordt als eerste koers gezet richting bakker Van Eekeren in Utrecht. Het bedrijf is net als de twee andere bakkerijen die deze dag bezocht worden, aangesloten bij Top Bakkers, organisator van de dag en intermediair op de brood- en banketmarkt. Via Top Bakkers worden de ongeveer honderd aangesloten bakkers in de gelegenheid gesteld hotels en congrescentra, ziekenhuizen, verpleegcentra en bejaardentehuizen, cateraars en de kleinschalige retailmarkt te voorzien van brood. ‘Plat gezegd, zijn we makelaar in brood en banket’, zegt Patrick Tissen, de opvolger van Wim Doedens.
Bakker Van Eekeren is een prominente Top Bakker die levert aan bakkerswinkels (eigen winkels en wederverkopers), bedrijfskantines, cateraars, detaillisten en grootverbruikers binnen een straal van ongeveer 30 kilometer rond de stad Utrecht. Belangrijk in de filosofie van het familiebedrijf is dat de ambachtelijke werkwijze overeind blijft.

Tijdregistratie
Als de Top Bakkers in de ruim bemeten bakkerij aan de Techniekweg in Utrecht gearriveerd zijn en Jan van Eekeren uitleg geeft over het tijdregistratiesysteem dat voor zijn medewerkers geldt, fronsen de aanwezigen hun wenkbrauwen. ‘Alles wordt elektronisch vastgelegd’, verklaart Van Eekeren. ‘Wanneer personeelsleden de werkruimtes verlaten om bijvoorbeeld te roken registreert het systeem dat. Wel zo eerlijk naar de niet-rokers toe. Het heeft me € 15.000 gekost, maar binnen een jaar hadden we het terugverdiend.’ Het zet de deelnemers aan het denken. Onder hen Jurgen Bakker van Harry De Warme Bakker in Heerlen. ‘Ik ben hier omdat wij uit willen breiden en daar wil ik me goed op voorbereiden’, verantwoordt hij zijn aanwezigheid. ‘Momenteel zijn we zo krap behuisd dat we soms zelfs de boot moeten afhouden.’ Ook André den Hartog van Bakker Gutter in Monnickendam steekt het nodige op van het eerste bezoek van de dag. ‘Dit bedrijf is vergevorderd met het stikkeren en de geautomatiseerde inpak. Qua broodmachines zie ik niets nieuws. Contacten leggen met collega’s is op zo’n dag het belangrijkste. Van hen hoor ik bijvoorbeeld wat zij voordelen vinden van het aangesloten zijn bij Top Bakkers. Wij leveren zelf veel kleinbrood, halffabricaten en gebak aan zender MTV, gevestigd in Amsterdam-Noord.’

Personeelsbeleid
In de pauze, nippend aan zijn koffie, vertelt Arjan Roodenrijs van Bakkerij Van der Pluijm in Rijswijk, waarom deze rijtoer voor hém zinvol is. ‘Van Eekeren is een ander type bedrijf dan het onze. Onze omzet komt voor 80 procent uit verkoop in onze zeventien winkels en voor 20 procent uit levering aan het derde kanaal. Bij Van Eekeren, die één eigen winkel heeft, liggen deze percentages – 5 procent winkel en 95 procent derde kanaal – beduidend anders. Ik praat met collega’s hier over de hoge bloemprijs en hoe we daar mee om moeten gaan.’ Steekt hij dan niets op van de werkwijzes in dit middelgrote bedrijf? ‘Ja, misschien op het gebied van personeelsbeleid. Als de chauffeurs op vakantie zijn maakt Jan van Eekeren gebruik van studenten. Zij pakken het sneller op. Handige tip.’ Jan Bos van Bakker Bos uit Maarsbergen is enigszins jaloers als hij rondkijkt in de ruime productieruimtes. ‘Dit zou ik ook wel willen, maar ik mag van de gemeente geen millimeter uitbreiden. Vestiging op een industrieterrein is voor mij dus een serieuze optie. Deze rondleiding is een stimulans en bevestiging dat we die kant op moeten’, aldus Bos die een winkel heeft en wiens omzet voor 90 procent gehaald wordt uit derde kanaalklanten.

Kleinbroodstraat
Halte twee is Bakkerij ’t Kraayennest in Malden. Deze Top Bakker beschikt over vijf winkels en levert aan scholen, universiteiten en instellingen. Het bijzondere aan het bedrijf is zonder twijfel de in 2006 aangeschafte multifunctionele 3,5 ton wegende Oostenrijkse kleinbroodstraat met de automatische platenwisselaar. Flink wat handwerk is overbodig en het scheelt aan mankracht. Na eerst drie dagen testwerk in Oostenrijk, is besloten de Robostar Backtech aan te schaffen. Als bakker Henk Beukeveld uit Groningen rondwandelt, valt hem meer op. Zoals de combinatie van oliegestookte ovens met roterende ovens. ‘De duurdere oliegestookte zorgen voor betere korstvorming van het kleinbrood’, zegt Beukeveld. ‘Dit is duidelijk een bedrijf met bezieling’, vervolgt hij. ‘Ze doen hier niet iets omdat een ander het doet. Voor ons is de onderneming van wijlen Henk van Kraaij senior een voorbeeld geweest’, aldus een complimenteuze Beukeveld die zelf zijn omzet voor 40 procent haalt uit vier winkels en voor 60 procent uit het derde kanaal.

Specialisatie
De laatste halte voert de aanwezigen naar Zeeland. Bliek Meesterbakkers uit Middelburg is oorspronkelijk een familiebedrijf, dat negentig jaar geleden in Veere is ontstaan. In 2001 is de bakkerij naar Middelburg verhuisd, om daar in een groter pand en vanaf een centrale plek aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Bliek Meesterbakkers heeft ondertussen negen winkels verspreid over heel Walcheren, met daarnaast een groeiend aantal afnemers in de horeca, zorginstellingen en retail. De Top Bakkers zien dat Bliek in staat is, naast de reguliere productie, ook aan specialisatie te doen met een productie van veertigduizend bolussen per dag. Dát is het meest opvallende aan deze onderneming.
Wilfred Haafs van Echte Bakker Haafs uit Haren toont zich aan het slot van de dag in Middelburg een kritisch deelnemer aan de toer. ‘Het is natuurlijk super dat Bliek zoveel bolussen produceert, maar van mij hadden we niet helemaal naar Middelburg af hoeven reizen. De vorige twee bedrijfsbezoeken waren voor mij wél van dien aard dat ik er wat aan heb gehad. Maar hier heb ik niets nieuws gezien.’