Bescherm kantoormedewerkers tegen risico's

Arbo is een hot-item in de bakkerij. De komende weken besteedt Babs Bruil, kennisspecialist wet- en regelgeving bij het NBC, aandacht aan de Arbo-regels. Deze keer op Bakkerswereld.nl: kantoorwerk.
attachment-001_food-image-BAK4188I01

Arbo is een hot-item in de bakkerij. De komende weken besteedt Babs Bruil, kennisspecialist wet- en regelgeving bij het NBC, aandacht aan de Arbo-regels. Deze aflevering behandelt Bakkerswereld.nl: kantoorwerk.

Bij arbo-veiligheid denkt u wellicht vooral aan machines of gladde vloeren. Maar ook bij kantoorwerk kunnen zich lichamelijke ongemakken voordoen. Daarom is het zaak dat u ook voor uw kantoormedewerkers voldoende maatregelen neemt. Zo is het belangrijk dat uw medewerkers na twee uur beeldschermwerk minimaal 15 minuten pauze nemen óf tijdelijk ander werk gaan doen. Een handig hulpmiddel daarbij is zogeheten pauzesoftware. Die zorgt ervoor dat uw medewerkers niet onbeperkt kunnen doorwerken achter hun computer. De software last verplichte pauzes in. In die pauzes kan de medewerkers andere taken doen. De pauzesoftware geeft ook vaak oefeningen tegen RSI op.

Instelbaar
Uw werknemers mogen per dag sowieso niet langer dan zes uur achter een beeldscherm zitten. Een andere eis is dat de werkplek van medewerkers die minimaal twee uur achter elkaar computerwerk verrichten, kan worden aangepast. Voorwaarden zijn dat de stoel instelbaar is en dat het beeldscherm op 60 centimeter afstand kan worden gezet.

Verder vereist de wetgever dat u maatregelen neemt om spiegeling van verlichting in beeldschermen te voorkomen. Daarom is het belangrijk dat beeldschermen haaks op het raam staan en –indien mogelijk– drie meter van het raam af. Bij ramen waar veel zon door schijnt, is zonwering nodig. Dat voorkomt extra opwarming van de ruimte en spiegeling in beeldschermen.

Een compleet overzicht van maatregelen die u neemt voor uw kantoormedewerkers vindt u in de RIE Bakkerijen, een vragenlijst waarin alle risico’s in een bakkerij aan bod komen. Voor meer informatie neemt u contact op met de adviseurs van het NBC of kijkt u op het dossier over arbo op de website van het NBC.

Dus:
– Ook uw kantoormedewerkers hebben recht op maatregelen op het gebied van arbo
– Wissel computerwerkzaamheden regelmatig af met ander werk
– Een compleet overzicht vindt u op www.rie.nl
– Op de website van het NBC is een uitgebreid dossier over arbo te vinden.