In de Bakkerij in Goes mag niet meer op zondag open

De gemeente Goes heeft bepaald dat Bakkerij In de Bakkerij in de Zeeuwse stad niet meer geopend mag zijn op zondag. Het besluit gaat in op zondag 16 november. In de Bakkerij, dat zich met tegenzin neerlegt bij het verbod, was sinds de opening op zondagen van 7.00 tot 18.00 uur geopend.
Renée Looman mag haar Bakkerij In de Bakkerij in Goes van de gemeente voortaan niet meer op zondag openen voor klanten. Foto: In de Bakkerij

‘Hoe vermoord je beginnende ondernemers? Nou, door alle initiatieven die rieken naar zondagsopening onmiddellijk om te brengen’, citeert de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) Yamina Abdoun, moeder en rechterhand van eigenaresse Renée Looman van de onlangs geopende bakkerij. ‘De zondagen die we open waren, waren de beste omzetdagen van de week.

‘Elders consumeren’

De bakkerij had volgens het regionale dagblad geen vergunning om de deuren op zondag te openen. Dat de gemeente Goes de zondagsopening van In de Bakkerij niet langer toestaat, komt hard aan bij de Goese bakkerij. ‘Het is natuurlijk onzin om te denken dat klanten thuis blijven, ze gaan gewoon elders consumeren, met andere woorden Goes mist de boot’, vervolgt Yamina Abdoun in de PZC.

Meten met twee maten

Volgens de  moeder en rechterhand van de eigenaresse van de bakkerij meet de gemeente Goes met twee maten.  Bakker Bunt in De Bussel in Goes-Zuid mag wel op zondag open zijn. Reden daarvoor is dat deze zaak onderdeel is van een supermarkt. De gemeente stelt dat de bakkerij onder detailhandel valt en dat voor In de Bakkerij dezelfde regels gelden als voor andere ondernemers in de Goese binnenstad.

Zuurdesem

Hoewel de winkel van In de Bakkerij voortaan is gesloten op zondag, wordt er wel gewerkt. ‘We bakken zuurdesembrood en zuurdesem moet je elke dag verversen’, zegt Yamina Abdoun, die boze klanten van In de Bakkerij oproept een e-mail te sturen naar de burgemeester van de Zeeuwse stad.

Download e-paper Zondagsopening
Download hier de eerste online-special – een zogenoemde whitepaper – met als onderwerp de zondagsopening. In de special leest u de voor- en nadelen van de extra openingsdag. Aan de hand van praktijkvoorbeelden reikt de redactie u tips en ervaringen aan van andere bakkers, die u kunt gebruiken om tot een beslissing te komen: wel of niet open?