Puratos introduceert desemconcept

Desem was de trend op de Bakkerij Dagen in Amsterdam. Waard is één van de desemconcepten dat werd gepresenteerd door grondstoffenleverancier Puratos. Bijzonder aan het product is de variatie aan desems die worden gebruikt. Begonnen wordt met vier verschillende soorten Waard broden: wit, volkoren, tarwe en meergranen.
attachment-001_food-image-BAK4079I01

Desem was de trend op de Bakkerij Dagen in Amsterdam. Waard is één van de desemconcepten dat werd gepresenteerd door grondstoffenleverancier Puratos. Bijzonder aan het product is de variatie aan desems die worden gebruikt. Begonnen wordt met vier verschillende soorten Waard broden: wit, volkoren, tarwe en meergranen.

‘Dé herontdekking van wat authentiek brood is, met de smaak van vroeger’, noemt Mieke Lenssen, marketing manager bij Puratos het nieuwe desemconcept Waard. Puratos, gevestigd in Zevenbergen, heeft het Waard concept speciaal voor de ambachtelijke bakker ontwikkeld. Het bedrijf wil hiermee de authentieke smaak van brood terugbrengen. ‘Desem is nu hartstikke hip’, zegt Lenssen, daarmee aangevend dat Puratos inspeelt op de trend.

Eigen desems
Aan dit nieuwe broodconcept is twee jaar ontwikkeling en onderzoek vooraf gegaan. Het desembrood is daarna sensorisch getest in Apeldoorn en Muiden. Bijna zevenhonderd respondenten werden in een speciaal daartoe uitgeruste dubbeldekker geconfronteerd met een Waard brood, hetzelfde brood maar dan zonder desem en ‘een smaakvol brood uit de markt’, zoals Lenssen het omschrijft.
Het bijzondere van dit desemconcept is dat er veel variëteiten aan desem is verwerkt. Die worden door Puratos zelf geproduceerd in Sankt Vith, in de Belgische Ardennen. Door een jarenlange samenwerking met desemspecialisten uit de hele wereld beschikt Puratos over een groot aantal starterculturen, zoals uit San Francisco, Alaska en Litouwen. Deze worden voor de specifieke eigenschappen van desem gebruikt. Door de uitgebalanceerde onderlinge combinaties ontstaan de unieke smaken van het Waard brood.
In de recepten wordt gebruiktgemaakt van een combinatie van vloeibare en droge elementen. Daarmee kan de ambachtelijke bakker Waard brood eenvoudig en snel maken. Het kan zowel vers als via de vriezer gebakken worden en voorgebakken aangeleverd worden.

Ik ben het waard
De naam Waard heeft een specifieke betekenis. ‘Ik ben het waard om dit brood te eten’, is de gedachte erachter. Het brood staat voor puur, natuurlijk en smakelijk en is E-nummer vrij. Algemeen directeur Marc van Hulst van Puratos: ‘Waard biedt de ambachtelijke bakker de mogelijkheid in te spelen op de wensen van de smaakbewuste consument.’ Mieke Lenssen vult aan: ‘De bakker moet Waard als een merk neerzetten. Dat is wel een kwestie van lange adem. Maar Waard is een kans voor het ambacht.’ Lenssen adviseert de bakker om het brood te voorzien van het speciale Waard ouwel. ‘Daarmee onderscheidt hij zich en geeft een eigen handtekening aan het product.’ Van Hulst: ‘De bakker moet ook fier zijn op dit product. Het is bijzonder, dus dat moet hij uitstralen.’
De broden worden gedecoreerd en afgewerkt met roggemeel. Bovendien worden ze voorzien van een speciaal ouweltje, zodat de klant het brood in het schap direct herkent.

Zilveren guldens
Bij een minimale afname krijgt de bakker tot eind mei het Waard Pakket. Puratos heeft een opvallende bannier laten maken, voor verkoopondersteuning. Voor consumenten is er een krasactie. De vroegere directeur/eigenaar van Puratos Eddy van Belle heeft daarvoor een aantal zilveren guldens met de beeltenis van koningin Wilhelmina uit zijn verzameling beschikbaar gesteld die gewonnen kunnen worden.
De consument wordt via een deelnemerskaart geïnformeerd over het Waard brood: brood dat gemaakt is van een authentieke receptuur die de bakker in een oude schatkist gevonden heeft. (‘Het recept dat de bakker als kind geleerd heeft van zijn vaders vader’). Bij de aankoop van een Waard brood krijgt de klant, zolang de voorraad strekt, een kraskaart. Daarmee maakt hij kans op een gratis Waard brood of een zilveren gulden. Deze actie loopt tot 31 december.
De smaak van brood wordt steeds belangrijker. Daarom hebben de Waard broden onderscheidende smaken. Alle vier soorten Waard onderscheiden zich door haar smaakprofiel. Waard Volkoren en Waard Meergranen hebben een smaakcombinatie van rogge, karamel en mout. Het volkoren brood smaakt bovendien naar een mengeling van tarwe, bier, rozijnen, gedroogd fruit en koffie. In het meergranen brood proeft men granen, vermengd met noten en honing. Waard Wit heeft een vol romige smaak, met smaakcomponenten van fruit, getoast brood en honing. Waard Tarwe is een mengeling van zuur en zoet en smaakt naar tarwe en rogge.